Kosovu nije potrebna nova termocentrala na bazi uglja

KOSID je počeo kampanju protiv izgradnje nove elektrane "Kosovo e Re" (Novo Kosovo). Oni su na okruglom stolu pokušali dati odgovore zašto Kosovu nije potrebna nova termocentrala na bazi uglja.

"Do sada je zabilježeno 865 preranih smrtnih slučajeva, 310 slučajeva hroničnog bronhitisa, 22.900 novih slučajeva bolesti respiratornih organa među djecom (astma kao najčešći vid), 11.600 hitnih posjeta u bolnicama u zemlji. Više od 100 miliona eura troškova, direktno iz džepa siromašnih Kosovara, kako bi se suočili sa ovim problemom", citirano je iz izvještaja Svjetske banke, prenosi portal "Indeksonline".

Prema KOSID-u, ukoliko Vlada Kosova i ostale zainteresirane strane, koje podržavaju energetski sektor u zemlji, ulože u ova dva problematična područja, onda će Kosovo biti u stanju pokriti potražnju za električnom energijom od strane potrošača, samo sa termocentralom "Kosova B". Putem ovog obrasca spasili bi se mnogi životi građana, zaštitilo bi se zdravlje naše djece i biće pošteđeni džepovi naših Kosovara.