I zaposleni imaju problema!

Gotovo polovina stanovnoištva Kosova suočava se sa siromaštvom, a većina njih žive u ekstremnom siromaštvu sa samo 1 eurom dnevno.

Prema nedavnom izvještaju Statističkog zavoda Kosova (SZK) u saradnji sa Svjetskom bankom, u 2010. godini na Kosovu oko 29.2 posto stanovništva je živjelo u potpunom siromaštvu sa samo 1.55 eura dnevno po odrasloj osobi, dok je 8.2 posto Kosovara je živjelo u ekstremnom siromaštvu sa samo 1.02 eura dnevno.

"Siromaštvo u ruralnim i urbanim područjima, gotovo je jednako, potpuno siromaštvo u ruralnim sredinama bilo je 30.7 posto, dok je u urbanim bilo 26.7 posto, dok je ekstremno siromaštvo u urbanim sredinama bilo 7.8 posto a u ruralnim 8.5 posto", stoji između ostalog u izvještaju SZK-a.

Na temelju statistike SZK-a 369 hiljada i 129 kosovskih porodica sa 157.329 članova dobija socijalnu pomoć od države.

S druge strane, dužnosnici Ministarstva rada i socijalne zaštite nisu mogli da odgovore u utorak na pitanja lista "Zëri" o ukupnoj stopi siromaštva na Kosovu, koliko porodica prima socijalnu pomoć i o institucionalnim politikama o ublažavanju siromaštva, bez obzira na obećanja da će dati odgovore.

Osim onih koji ne rade i koji zavise od niske socijalne pomoći, predstavnici radnika kažu da se i oni susreću sa siromaštvom zbog niskih primanja.

Haxhi Arifi, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Kosova (SSSK), rekao je da je od početka procesa privatizacije do sada oko 70 hiljada radnika izgubilo posao i samim tim postali socijalni slučajevi.

"Svi oni se suočavaju s teškom socijalnim stanjem i njihova djeca žive u siromaštvu", kaže Arifi.

 Prema njegovim riječima, čak i onih koji rade na Kosvu ne dobijaju pristojne plate.

"Ne znam kako mogu da prođu cio mjesec sa 150 eura. Mnogo zaposlenih u privatnom sektoru plaćaju se sa samo 150 eura mjesečno i s ovom platom je nemoguće da jedna porodica kupi osnovne namirnice za cio mjesec a kamoli za druge stvari", potencira Arifi.

Prvi čovjek sindikata, Haxhi Arifi kaže da je u javnom i privatnom sektoru zaposleno oko 260 hiljada osoba, a bez posla je oko 150 hiljada osoba.

"Bez posla su oni koji imaju preko 18 godina", kaže Arifi, dodajući da je ova brojka u porastu iz godine u godinu, pošto se svake godine na tržištu rada dodaje još 25 hiljada novih, a domaća ekonomija u toku godine ne može stvoriti više od 5 hiljada novih radnih mjesta.

Dakle, kako on kaže, broj nezaposlenih se svake godine povećao za oko 20 hiljada, a to još više otežava ionako lošu ekonomsku i socijalnu situaciju na Kosovu.