Čeka se usvajanje u Skupštini Kosova

Univerzitet u Prištini (UP) će ove akademske godine funkcionirati prema novom statutu koji je usvojila Skupština Kosova. Međutim, dva nova univerziteta, u Prizrenu, u svojoj trećoj godini od osnivanja, i u Peći, koji je ovog oktobra službeno započeo prvu akademsku godinu, obavljaju aktivnosti bez pravnog dokumenta - statuta.

Kašnjenje u usvajanju njihovih statuta predstavnici Ministarstva obrazovanja, nauke i tehnologije opravdavaju time da je ovo jedno od preostalih navedenih pitanja na dnevnom redu Vlade, napominjući da su njihove komisije učinile sve pripreme da budu spremni za usvajanje u Skupštini, pošto ih prethodno odobri Vlada.

Novim statutom Univerzitet u Prištini se obavezuje da stvori jednake mogućnosti za sve, bez ikakve diskriminacije na temelju pola, rase, bračnog statusa, jezika, religije, političkog uvjerenja, nacionalne, etničke i socijalne pozadine...

Univerziteti navode da podržavaju ravnopravnost polova. U slučajevima gdje muški i ženski kandidati imaju jednake kvalifikacije i stručna dostignuća, prednost će se dati ženskom kandidatu. I akademsko i administrativno osoblje Univerziteta i studenti se trebaju ponašati u skladu sa najvišim standardima predanosti, integriteta, objektivnosti, odgovornosti, otvorenosti, poštenja i vođstva.

Očekuje se da se odrede i stanja i statusi dva nova univerziteta. Barem tako kažu visoki dužnosnici Ministarstva, koji su optimistični u pogledu legalizacije u kratkom roku ovih statuta i sadržaja nacrta prema evropskim pravnim i akademskim standardima.

"Statut Univerziteta u Prizrenu će uskoro ići na Skupštinu i sada se očekuje da statut Univerziteta u Peći odobri Vlada", rekao je za list "Zëri" glasnogovornik Ministarstva obrazovanja, Arbër Morina.

Oba statuta ova dva nova univerziteta, prema njegovim riječima, su prošli komisije i nakon odobrenja u Vladi biće predati u Skupštini.

"Na oba statuta ovih unverziteta su radile profesionalne komisije i ostale su samo neke finese, korekcije... i Ministarstvo će ih proslijediti Vladi, a Vlada poslije toga Skupštini", podvukao je on.

Međutim, on je ukazao da usvajaje statuta za ova dva univerziteta sada zavisi od agende Vlade.

"Znači, što se nas tiče možemo reći da su gotovi, spremni smo da izađemo pred Vladu",. Morina je ocjenio ove nacrte-statuta kao dobra baza kako mogu funkcionisati ova dva nova univerziteta.

"Univerziteti su osnovani na osnovu postojećeg zakona. Na Univerzitetu u Peći ide sve dobro, akreditovana su mu pet nova programa i u Skupštini su ratifikovane odluke o njihovom osnivanju, tako da je pravna osnova veoma dobra", rekao je Morina.

U međuvremenu, Univerzitet u Prizrenu je saopštio da sada ima i svoj budžet kao i Univerzitet u Prištini, što mu omogućuje autonomnu funkcionalnost. Univerzitet u Prizrenu koji je imao svoj budžet unutar Ministarstva, sada je prema riječima Morine nezavistan i po budžetskoj liniji.