Bez zvanične potvrde

Nema zvanične potvrde da je u Briselu april određen kao rok u kojem treba da bude postignut konačni sporazum u dijalogu Beograda i Prištine, piše beigradska "Politika".

Posmatraći u Beogradu, iako ne sumnjaju u namjeru Catherine Ashton, visoke predstavnice EU, da posao u kojem posreduje završi što prije, ipak ne vjeruju u to da je takav sporazum moguće postići u naredna tri mjeseca. Prije svega, zbog težine problema koji se nalaze na stolu ispred dva premijera, Ivice Dačića i Hashima Thaçija, ali i zbog platforme o Kosovu.
Koordinator prištinskog tima u dijalogu s Beogradom Blerim Shala izjavio je, međutim, da će se pregovori u Briselu okončati u aprilu, i to postizanjem sporazuma, koji može biti mirovni sporazum sličan onom između dvije Nemačke. 
On je u emisiji televizije "Kohavizion", rekao da je to dvojici premijera jasno stavila do znanja upravo Catherine Ashton. 
Maja Koncijačič, portparolka šefice evropske diplomatije, u izjavi za "Politiku" nije potvrdila ovu najavu. Na pitanje da li je tačno da je Ashtonova april označila kao rok za postizanje sporazuma i da li se uopšte izjašnjavala o roku u kojem bi dijalog Beograda i Prištine trebalo da bude završen, rekla je: "Za nas je važno da su i jedna i druga strana angažovane u dijalogu koga olakšava gospođa Ashton i da se postignuti dogovori i implementiraju. Zaključci iz decembra definišu slijedeće korake na putu jedne i druge strane prema EU i napredak je u njihovom interesu". 
Prema zaključcima Evropskog saveta iz decembra, od Srbije se traži da sredi odnose sa Kosovom. Tada je, zapravo, rečeno da Srbija može da do kraja juna da očekuje određivanje datuma za pregovore o članstvu u EU ukoliko ostvari vidljiv i održiv napredak u normalizaciji odnosa sa Prištinom.
Oliver Ivanović, bivši državni sekretar Ministarstva Srbije za Kosovo, ne vjeruje u to da će se dijalog okončati u aprilu. 
"Nema sumnje da je veliki uticaj Catherine Ashton i na našu vladu, ali i na njihovu. I nema sumnje da je ambicija Catherine Ashton da se neke stvari na Balkanu riješe do juna. Ali, ja mislim da je to nerealno. Mi možemo da u aprilu da postignemo sporazum u oblasti tehničkih pitanja, koja su na dnevnom redu, a imamo ih još dva - energetiku i telekomunikacije", smatra on.