Izazivanje sukoba

Predsjednik paralelne opštine Mitrovica, Krstimir Pantić izjavio je da zvanična Priština želi da isprovocira sukobe na sjeveru Kosova kako bi KFOR vojno intervenisao.

Pantić je u izjavi Tanjugu rekao da kosovski Albanci planiraju da izazovu sukobe uz upotrebu vatrenog oružja i žrtve na sjeveru Kosova kako bi međunarodna zajednica vojno intervenisala a Priština prekinula pregovore sa Beogradom.

U pravcu ovog scenarija su i stalni pokušaji EULEX-a i Policije Kosova da drumskim putevima prevoze kosovske carinike i pograničnu policiju do prelaza Jarinje i Brnjak, tvrdi Pantić za srpske medije.

Pantić je ocjenio da je premijer Kosova Hashim Thaçi izložen stalnim pritiscima opozicije i svojih stranačkih kolega zbog pregovora koje vodi sa predstavnicima zvaničnog Beograda, što je razlog zbog čega Albanci žele nasilje i povod za prekid dijaloga sa Beogradom.

"Srbi neće nasesti na provokacije i svi protesti građana na sjeveru biće apsolutno mirni i nenasilni", rekao je Pantić, prenosi RSE.

On je istakao da su Srbi ovog djela odlučni da ne prihvate da žive u tzv. nezavisnoj državi Kosovo, što je jasno iskazano i na referendumu 15. februara prošle godine.