Potrošači dobijaju paušalne fakture

Oko 800 eura je fakturisano kao potrošena električna energija prošlog mjeseca građaninu H.S., koji živi u Kosovu Polju. On kaže da nikada nije potrošio više od 30 eura mjesečno. Kao i svakog mjeseca, on je i tokom decembra pratio potrošnju, piše list "Zëri".

"Faktura za prošli mjesec (novembar) je bila 30.32 eura. Dok mi je za decembar KEK fakturisao 788.38 eura. Ovo nije u redu. Ja sam stalno pratio stanje utrošene električne energije. Ovo je nevjerovatno. Ne vjerujem da sam u decembru potrošio više od 40 eura", rekao je H.S., koji živi u Kosovu Polju.

Ovo nije jedini slučaj da KEK nemilosrdno šalje račune s velikim dugovima za struju koja nije potrošena. U četvrtak se na šalteru za žalbe u KEK-u, red građana povećavao. Većina od njih su sa "naduvanim" fakturama koje su dobili od KEK-a. Mnogi od njih su bili prisiljeni da plate ove nerealne iznose jer su bili isključeni iz sistema napajanja električne energije. Ostali koji su također bili uznemireni kažu da im KEK ni ne odgovara na njihove pritužbe.

Dok je Fatime Krasniqi čekala u redu za žalbe u KEK-u, pokazuje posljednju faktutu na kojoj je dug bio 319 eura.

"Stan se nalazi u naselju 'Dragodan', dala sam je pod kiriju, prošlog mjeeca je faktura bila 24 eura, a ovog 319. Ovdje nešto nije u redu", žali se ona.

Drugi potrošač, Shpen Kursani kaže kako se KEK bavi njegovim slučajem.

"Koliko sam se puta žalio poslali su mi samo žalbena pisma, niti putem telefona mi nisu završili posao. Morao sam platiti struju jer su mi je isključili", rekao je Kursani dodajući ukoliko bi čekao da sud donese odluku onda bi morao da svo vrijeme sedi bez struje.

No, glasnogovornik KEK-a, Viktor Buzhala, obrazlaže da KEK fakturiše paušalno samo kada nema mogućnosti da izvrši čitanje brojila.

"KEK fakturiše paušalno samo ukoliko je onemogućen da izvrši očitavanje brojila, ukoliko je kuća zatvorena ili niko ne otvara vrata, i ukoliko se ovo ovo stalno događa. U protivnom sve se fakture regularno očitavaju", rekao je Buxhala.

Ali to opovrgava građanin H.S. koji kaže da je brojilo u njegovom stanu na prvom spratu, u hodniku, kao i sva brojila u šestospratnici gdje on živi.

"Na brojila za električnu energiju u zgradi pristup imaju samo radnici KEK-a", kaže on.

To nisu jedini slučajevi, u posljednjih nekoliko mjeseci mnogi potrošači su se žalili zbog paušalnih faktura koji im dolaze od strane KEK-a.