Kamioni sa srpskom robom - "jabuka razdora"!

Jučer se na graničnom prijelazu Brnjak desila žučna rasprava između carinika Kosova i EULEX-a zbog ulaska nekoliko kamiona sa robom iz Srbije, javili su izvori Kosovapress-a.

Prema tim izvorima, dok su kosovski carinici naredili vozačima četiri kamiona da se vrate natrag, EULEX je insistirao da oni mogu ući na teritoriju Kosova.

"Događaj se dogodio sinoć oko 17:00 sati na Brnjaku. Kamioni jedne firme iz Srbije sa težinom do 3.5 tona, koji prevoze robu namjenjenu Srbima na sjeveru, su prvobitno ušli na Kosovo u srijedu ujutru, i kada su ponovo željeli da uđu uveče, oni su bili zaustavljeni od strane carinika Kosova, s obrazloženjem da kamioni iste firme, prema sporazumu, imaju pravo da samo jednom uđu na Kosovo u toku 24 sata. Drugačije su mislili predstavnici carine EUELX-a, i nakon razgovora koji su trajali oko pola sata, vozačima četiri kamiona je dopušteno da nastavi prema svojem odredištu na teritoriji Kosova", izjavili su izvori.

Izvori dalje dodaju da uprkos raspravi između carinika Kosova i EULEX-a, koji su bili s povišenim tonom, nije zabilježen nikakav incident.