Danas u Briselu

Premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hashim Thaçi nastaviće danas u Briselu dijalog u prisustvu visoke predstavnice EU Catherine Ashton.

Očekuje se da se raspravlja o Sporazumu o integrisanom upravljanju prijelazima i sjeveru Kosova, gdje su Srbi većina.
To će biti njihov četvrti sastanak. Prvi je održan 19. oktobra 2012. godine, a posljednji 4. decembra. Na tom sastanku je dogovoren početak sprovođenja integrisanog upravljanja graničnim prijelazima.
Očekuje se da će današnja runda razgovora biti posvećena sprovođenju sporazuma o integrisanom upravljanju prijelazima, odnosno pitanju raspodjele prihoda sa tih prijelaza. 
Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da od današnjeg sastanka u Briselu ne očekuje značajnije odluke vezane za najteža pitanja jer će one, kako je naveo, biti predmet daljih razgovora.
Srpski premijer izrazio je nadu da će radne grupe u tehničkim razgovorima definisati prijedloge za sprovođenje već postignutih sporazuma Beograda i Prištine kako bi se izbjegli problemi u primjeni. 
Srbi sa sjevera Kosova zaprijetili su protestima ako budu morali da plaćaju dažbine Prištini i naveli da će plaćati sve zakonske obaveze, ali samo Beogradu. 
Pitanje plaćanja dažbina prethodnih dana bila je i tema razgovora u Briselu radnih grupa koje sa beogradske strane predvodi Dejan Pavičević, a s prištinske Edita Tahiri. 
Poslije prvog sastanka radnih grupa prošle nedjelje portparolka visoke predstavnice EU Maja Kocijančič rekla je da su radne grupe ostvarile "izvjestan napredak".