Vraćaju se agregati

Čak 13 godina nakon rata Kosovo se i dalje suočava restrukcijama električne energije tokom ljeta. Trenutno ima restrikcije u cijeloj zemlji. Čelni ljudi KEK-a, kao i uvijek, kažu da postoje tehnički problemi.

Građanima Kosova ponovo je vraćena tama. Čak 13 godina nakon rata, Kosovari se suočavaju sa restrikcijama električne energije.

Kosovska Energetska Korporacija ne može obezbjediti neprkidno snabjevanje električnom enrgijom kako je obećao premijer HashimThaçi prije nego što je došao na ovu poziciju.

Zbog tehničkih problema, od pet jedinica kao normalno proizvode, samo jedna funkionira. Nekoliko jedinica, dužnosnici KEK-a su isključili iz funkcije zbog redovitog remonta, a neke su bile prisiljeni zaustavititi proizvodnju prisilno.

Oko 250 megavata (MW) električne energije koliko ima mogućnosti da proizvede blok B2 i termocentrala Kosovo B, zajedno sa 310 MW iz uvoza, su maksimum energije koja je dostupna KEK-u koju može isporučiti građanima.

Međutim, to nije dovoljno kako bi zadovoljili zahtjeve koji se kreću oko 600 megavata. Ovako već je dva dana kako Kosovska Energetska Korporacija primjenjuje ozbiljne restikcije elekrične energije na cijeloj teritoriji Kosova.

Kategorija B i C se suočavaju sa značajanim nedostatkom energije do 3 sata sa i 3 bez struje. Glasnogovornik KEK-a, Viktor Buzhala je rekao da se sve ovo događa kao rezultat tehničkih problema koji su se pojavili u jedinici A5 u termocentrali Kosovo A, koja je izbačena iz proizvodnje.

"To je uzrokovalo nedostatak električne energije. Iako smo povećali uvoz energije na 310 MW, još uvijek nije dovoljno da zadovolji energetske potrebe", rekao je Buzhala. On je rekao da specijalizirani timovi KEK intenzivno rade kako bi se uklonili i izbjegli kvarovi u termocentrali energetska situacija normalizovala.

Prema njegovim riječima planira se da ova jedinica se vrati u rad u četvrtak zajedno sa jedinicom A4 koja je bila na remontu do sada.

U tablici planiranja za opskrbu električne energije Kosovara u KEK, čini se da ima mnogo nade za stabilizaciju situacije tijekom dana ili četvrtak.

U tabeli planiranja snabdjevanja Kosovara električnom energijom u KEK-u, izgleda da nema puno nade za stabilizacijom situacije niti tokom današnjeg dana.

U ovoj tabeli, vidi se da do kasnih večernjih sati biće proizvodnje od 120 MW samo iz jedinice A4 termocentrale Kosovo A, dok će jedinica A5 biti vraćena u proizvodnju u 20:00 časova sa oko 120 MW, dok će ostali dio biti pokriven od uvoza do 317 MW.