Albin Kurti:

Lider Pokreta "Samoopredjeljenje", Albin Kurti kaže da Kosovo još uvijek uživa uslovnu nezavisnost. U intervjuu za magazin "Vice", sa sjedištem u New Yorku, a kojeg prenosi "Shekulli", Kurti podvlači da iako je poslanik Skupštine Kosova nije u stanju odlučiti o budućnosti svoje zemlje.

"Predstavljamo ali ne posjedujemo pravo izabrati za budućnost zemlje. Ja sam član Skupštine. Predstavljam svoje glasače ali ne mogu odlučiti za privatizaciju ili za vojsku. Ne možemo promijeniti Ustav. Dakle, mnoge stvari koje bi trebale biti u rukama politike ili o kojima se može raspravljati ne mogu se promjeniti. U tom smislu, mi smo dpbili nezavisnost bez mogućnosti samoodlučivanja", rekao je lider "Samoorepdjeljenja".

Na taj način Kurti je objasnio i misiju pokreta kojeg on vodi. U uvodu intervjua, novinar Brad Nosan kaže da on nije običan političar.

"Njegov politički uspon se nije desio u nekoj sobi nekog eleitnog univerzieteta već tokom etničkog čišćenja od strane Srba krajem 90-ih".

"Kako bi upoznali Pokret 'Samoopredjeljenje', prvo trebate shvatiti da je Kosovo u osnovi pod pokroviteljstvom UN-a, EU, NATO i SAD-a. Iako je proglasilo nezavisnot 2008. godine, predstavništva i strane sile su imale udjela u izrade njegovog Ustava, treniraju Policiju, čuvaju granice a također i biraju političke", piše Nosan.