Intervju za DW

Da je u onom trenutku Srbija, kada se Kosovo odvojilo, rekla da je to ok, mi bismo se sigurno do sada već odvojili“, rekao je Dodik u razgovoru za DW koji je sniman sredinom oktobra – dakle prije nego što je region uzburkao intervju sa bošnjačkim članom Predsjedništva Bakirom Izetbegovićem.

Predsjednik RS u direktnu vezu dovodi nezavisnost Kosova sa nezavisnošću Republike Srpske: "Nisam protiv nezavisnosti Kosova. Ja sam za razgovor između Beograda i toga (Kosova – prim. red.) i ako Beograd tako odluči ja tu nemam ništa protiv, ali je onda moje slijedeće pitanje zašto ne može i Republika Srpska. Ako postoje prava za jedne onda moraju da postoje prava i za druge.“ 
Dodik kaže da Republici Srpskoj predstavlja opterećenje činjenica da je Srbija ostala u politici očuvanja teritorijalnog integriteta. 
“Da je u onom trenutku Srbija, kada se Kosovo odvojilo, rekla da je to ok, mi bismo se sigurno do sada već odvojili“, kaže on. 
On je na kraju razgovora nacrtao mapu Balkana kako je vidi - RS i Srbija su ujedinjene, a Kosovo podeljeno pri čemu sjever pripada Srbiji.