Alma Destanović: Izgradnja Omladinskog centra u Dobruši će početi u ovoj godini a završetak radova je planiran za narednu godinu. Ovim projektom ćemo riješiti jedan od najvećih problema sa kojim se susreću svi a posebno omladina.

Alma Destanović diplomirani politikolog iz Dobruše, kordinator je za prava i integraciju zajednica u Opštini Istok - pri kancelariji za zajednice i povratak.

Možete li nam reći kojim se aktivnostima bavi vaša kancelarija?

Alma Destanović: Osnovni zadatak kancelarije za zajednice, od nedavno kancelarije za zajednice i povratak, je da štiti interese i prava svih zajednica i da obezbijedi ravnopravan pristup svim javnim institucijama. Takođe bavi se problematikom izbjeglih i raseljenih lica prilikom povratka u svom mjestu. Zadaci i obaveze kancelarije su vrlo složeni i kompeksni ali tu je Ministarstvo za zajednice i povratak koje nam pomaže u projektima predviđenim za interno raseljena lica. Ministarstvounutrašnjih poslova nam pruža pomoć za reintegraciju nasilno vraćenih osoba iz “trećih zemalja”. S obzirom da je ove godine budžet ministarstva umanjen i da je mnogo manje dobitnika nego ranije želim istači da je Alija Kolić na moje lično zadovoljstvo jedan od dobitnika kuće. To je slučaj koji je ispunjavao sve kriterijume da i ranije dobije kuću ali vjerovatno zbog neodgovornosti predstavnika sela to nije do sada urađeno. Nadam se da će izgradnja njegove kuće započeti u narednom mjesecu. Potrudićemo se da pomognemo i na drugi način ovoj porodici.
Kancelarija  za zajednice i ja lično ćemo se i dalje zalagati da što vise ljudi bude obuhvaćeno raznim donacijama.

Ima li nekih projekata koji su od velike važnosti za bošnjačku zajednicu u Opštini Istok?

Alma Destanović: Za ovu godinu jedan od važnijih projekata koji se tiču bošnjačke zajednice je izgradnja  transformatorske stanice u Dobruši koji će omoguciti da jedan dio Dobruše dobije električnu energiju sa zadovoljavajućim naponom, to je jedan od  tri trafoa predviđenih za ovo selo a slijedeći ce biti izgrađeni u skorije vrijeme.
Pored ovog projekta  predviđen je i projekat nasipanje puteva 4 kategorije. Ovim projektom će biti obuhvaćena i mjesta koja su udaljena od glavne saobraćajnice a imaju loš prilaz svijim domovima. Želim da istaknem posebno bitan projekat meni lično a i svim stanovnicima Dobruše i okolnih sela a to je izgradnja Omladinskog centra u Dobruši.
Izgradnja ce početi u ovoj godini a zavrsetak radova je planiran za narednu godinu. Ovim projektom ćemo rijesiti jedan od najvećih problema sa kojim se susreću svi a posebno omladina.
Planirano je da se razmještena mjesna kancelarija koja je u Đurakovcu trenutno, vrati u u Dobruši gdje je i ranije bila samo sa izmijenjenom lokacijom.

Planovi za neke buduće projekte?

Alma Destanović: Kancelarija će i dalje da nastavi sa ustaljenim radom. Pokušaćemo da još u većoj mjeri približimo opštinu našim građanima, naravno i posjećivati naše građane, uočiti njihove potrebe i iste rješavati. Poznato nam je da nisu  svi u mogućnosti doći do opštine ako imaju neki problem, ali zato smo mi tu da odemo na licu mjesta. Jednom riječju da odnos opštine i stanovnika unaprijedimo.
Sto se tiče mogucih projekata za naredni period posebno ćemo obratiti pažnju na projekte infrastrukture, konkretno kanalizacionog sistema i rasvjete. Takođe imamo u planu renoviranje osnovne škole u Dobruši ili izgradnju nove.

Razgovarao: Kemal Kandić