Virtuelna valuta

Virtuelna valuta bitcoin uspješno je debitovala na čikaškoj Berzi opcija - fjučersa (Chicago Board Options Exchange), uz skok njene cijene od 16 odsto, na osnovu prvog fjučers ugovora za neku virtuelnu valutu, prenosi Beta.

Vrijednost ugovora koji ističe u januaru danas je porasla za 2.440 dolara, na 17.900 dolara. Trgovanje je počelo juče, a cijena je išla i do 18.850 dolara, prema podacima čikaške berze. Fjučersi na čikaškoj berzi ne odnose se na aktuelne bitcoine, već omogućavaju investitorima da se "klade" na budući smjer kretanja te virtuelne valute, na njen rast ili pad.

U Crnoj Gori moguće kupovati virtuelnim novcem

Na početku fjučers trgovanja sajt čikaške berze CBOE bio je preopterećen, a trgovanje je u dva navrata i prekidano da bi se spriječila prevelika kolebljivost. Druga velika čikaška berza, Merkantilna, počeće trgovanje sopstvenim fjučersima 18. decembra, ali će koristiti mješavinu cijena bitcoina s nekoliko berzi.
Cijena bitcoina je skočila od početka godine, kada je bila ispod 1.000 dolara, da bi 7. decembra na berzi za bitcoine Coindesk dostigla nivo od 17.052 dolara. Fjučersi su tip ugovora, prema kojem se kupac i prodavac dogovaraju o cijeni pojedinačne jedinice u određenom trenutku budućnosti. Fjučersi se najčešće koriste za robe kao što su pšenica, soja, zlato, nafta i kakao.