Važnost poštovanja fiskalnih pravila

Vlada Kosova je sa Misijom MMF u globalu dogovorila budžet za 2018. godinu, koji će iznosti preko dvije milijarde eura

Vlada Kosova je sa Misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u globalu dogovorila budžet za 2018. godinu, koji će iznosti preko dvije milijarde eura, saopšteno je danas na završetku posjete Kosovu, Misije MMF-a, javlja Anadolu Agency (AA).

Vođa delegacije MMF-a Jacques Miniane je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom finansija Bedrijem Hamzom i vršiocem dužnosti guvernera Centralne banke Kosova Fehmijem Mehmetijem izjavio da je ekonomski rast na Kosovu u posljednja tri mjeseca bio jako dobar, što je ocijenio kao jako dobru vijest i za budžet i za građane. Po njegovim riječima, MMF je povećao predviđanja ekonomskog rasta sa 3,5 na četiri posto za ovu, ali i za narednu godinu. Takođe, očekivanja su da će budžetski deficit naredne godine iznositi 1,5 posto, kao i u ovoj i da će biti i realizovan.

Miniane, koji završava rukovođenje misijom MMF-a za Kosovo, kazao je i da je s Vladom Kosova postignut glavni dogovor o budžetu za 2018. godinu, te da su ostala da se razmotre još neka manja tehnička pitanja.

“Dogovorili smo neka važna načela. Kao prvo, dogovorili smo se o važnosti poštovanja fiskalnih pravila i ograničenja deficita. Kosovo je mala zemlja, sa malom ekonomijom, nema svoju valutu, ograničena je ekonomski”, kazao je Miniane.