BOLJA DRUŠTVENO-EKONOMSKA PRILIKA

U sali Skupštine opštine Gračanica je održana info sesija projekta "Društveno-ekonomska stabilizacija manjinskih i većinskih etničkih zajednica na Kosovu".

Cilj projekta je ekonomska i socijalna stabilizacija, kao i stvaranje uslova za ostvarivanje održivih prihoda i boljih društveno-ekonomskih prilika za 500 porodica manjinskih i većinskih zajednica na Kosovu, kroz ostvarivanje zarade, zaposlenosti i razvoja zajednice, navedeno je u saopštenju.

Projekat će biti realizovan u 11 opština na Kosovu - Gračanica, Klina, Lipljan, Mitrovica, Prizren, Štrpce, Istok, Leposavić, Mališevo, Novo Brdo i Suva Reka. Socio-projekat će biti realizovan do 31. decembra 2019. godine.

Tokom perioda od tri godine, projekat će se angažovati na:
- Jačanju kapaciteta mikro i malih preduzeća
- Jačanju kapaciteta organizacija za podršku preduzetništva
- Jačanju kapaciteta poljopivrednih proizvođača
- Jačanju kapaciteta poljoprivrednih udruženja
- Pružanju podrške u stvaranju novih radnih mjesta u postojećim preduzećima
- Pružanju podrške manjih inicijativa za razvoj zajednice u saradnji sa partnerskim opštinama, gdje će biti dodjeljena određena sredstva u skladu sa projektom.

Projekat je finansiran od strane "Engagement Global" i njemačkog saveznog Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj - BMZ, a realizuje Fondacija za održiv ekonomski razvoj PREDA PLUS Kosovo u partnerstvu sa Arbeiter Samariter Bund-ASB.