Nećete vjerovati, Grčka im nije ni do koljena

U fokusu svih svjetskih medija našla se Grčka, njena prezaduženost i nemogućnost isplate dugova svojim međunarodnim kreditorima. Međutim, kada se pogleda lista koliko su zadužene ostale države svijeta, dug ove države djeluje, da kažemo smiješno...

Međutim, kada se pogleda lista i usporedi sa drugim zemljama, dug ove balkanske zemlje, može izgledati smiješno.

U Grčkoj je ovog vikenda održan referendum da li da se prihvate reforme koje su predložili EU i MMF, na kojem je  više od 60 posto građana glasalo NE.

Problem grčke dužničke krize počeo je da se sve više pojavljuje u medijima i da bude interesantan ljudima kada je u januaru na premijersko mjesto došao Aleksis Tsipras. Čim je stupio na najbitniju političku funkciju u državi, počeo je sa oštrom retorikom, govorio je da grčki narod ne smije biti ucjenjivan, a narod je u njemu vidio spas.

Međunarodni kreditori Grčke su vršili konstantan pritisak da dugovi moraju da se vrate, iako su i zemlje koje su to zahtjevale u još većem dužničkom "ropstvu".

Predstavićemo vam "neslavnu" listu najzaduženijih zemalja na svijetu, a pretpostavljamo da nikada ne biste pogodili koja država se nalazi na prvom mjestu.

Prvo mjesto zauzima najmoćnija države na svijetu, SAD, prema najnovijim indikacijama, njihov dug je oko 18.5 biliona dolara, što znači da njihov dug po glavi stanovnika iznosi 58.437 dolara.

Na drugom mjestu je Velika Britanija, sa dugom od 9,5 biliona dolara. Treća je Francuska sa 5.7 biliona dolara, slijedi Njemačka sa 5.5 biliona dolara.

Dugovanja i ostala mjesta na TOP 10 listi:

5. Luksemburg - 3.4 biliona dolara
6. Kina - 3.0 biliona dolara
7. Japan - 2.8 biliona dolara
8. Italija - 2.6 biliona dolara
9. Irska - 2.6 biliona dolara
10. Holandija - 2.5 biliona dolara

Mnogi su možda mislili da je Grčka među tih prvih 10 zemalja, ali ga svrstava među 27 na svijetu, sa ukupnim dugom od 360 milijardi dolara.

Dok, na našim prostorima, najveći dug ima Hrvatska, koja zauzima 52. mjesto u svijetu sa 67 milijardi dolara, nakon koje odmah dolazi Slovenija.

Slijedi Srbija, koja je na 65. mjestu, s ukupnim dugom od 32 milijardi dolara, ili 4.178 dolara duga po glavi stanovnika.

Sljedeća dolazi Bosna i Hercegovina, koja prema najnovijim podacima zauzima 94. mjesto u svijetu sa dugom od 9 milijardi dolara.

Odmah nakon BiH dolazi naša zemlja. Kosovo je među zemljama s najmanjim dugom. Prema najnovijim podacima Kosovo ima dug od oko 1,7 milijardi dolara.

Ali, treba napomenuti da, uprkos činjenici da Grčka ima dug višestruko manji od zemalja Top 10 liste, to ne znači da se ona nalazi u boljoj situaciji od njih, jer se iznos duga vezuje za bruto domaći proizvod u zemlji.