SVEMIR NEMA MILOSTI

Supermasivna crna rupa u središtu kvazara je vidljiva, no mnoštvo je lutajućih koje bi jednog dana mogle progutati Zemlju

Život na Zemlji neće trajati vječno. Milijarde godina od danas, treći kamenčić od Sunca prestat će postojati, a bilo koji od načina na koji će okončati nije ugodan, smatraju znanstvenici.
 
Crne rupe

Zemlja bi tako jednog dana mogla naletjeti na crnu rupu. Sve i da promaši samu Zemlju, crna rupa bi mogla proći dovoljno blizu da nas katapultira van Sunčevog sustava - ili čak izravno prema Suncu.
 
Izboj gama zračenja

Ovi fenomeni nisu tolika rijetkost u svemiru, no kako je on uglavnom prazan, efekte je teško promatrati - iako možemo okvirno spoznati što bi se dogodilo kada bi pogodili Zemlju. Izboji gama zračenja nastaju kada se masivne zvijezde uruše u sebe. Nađe li se Zemlja na putu jednog, mogli bi potpuno izgubiti ozonski omotač uz drastično ubrzano globalno hlađenje.
 
Bonus ovoj priči je da se vjerojatno već dogodila - za vrijeme prvog masovnog izumiranja na Zemlji, prije više od 400 milijuna godina.
 
Tamna energija

Prema modernoj fizikalnoj kozmologiji, tamna energija je zapravo nevidljivi segment/sila svemira koji ispunjava sav prostor i istovremeno uzrokuje njegovo ubrzano širenje. Širenje koje se odvija sve brže i brže ima konačan kraj - ako se nastavi ubrzavati ovim tempom, za 22 milijarde godina sila koja drži atome na okupu prestat će djelovati.
 
S tim rečenim, u tom scenariju neće nestati tek Zemlja, već kompletan svemir kakvog poznajemo: