Promjene

Facebook sprema još jednu promjenu u prikazu News Feeda.

Dugoočekivanu, rekli bi mnogi.
Naime, najavili su kako će ubuduće objave porodice i prijatelja imati primat u prikazu na News Feedu. Cilj je korisnicima pokazati priče koje su najrelevantnije za njih, ističu iz kompanije, kao i to da će se najnovijom nadogradnjom korisnicima omogućiti da vide više postova koje su objavili porodica i prijatelji.
Ovaj su potez iz Facebooka povukli nakon što su ih pripadnici konzervativne stranke optužili da ih zbog stavova ograničavaju u prikazu svojih popularnih tema. Iz kompanije su tad rekli da revizijom nisu utvrdili pristranost, ali da će ubuduće voditi računa da na platformi vlada neutralnost,  piše metro-portal.rtl.hr
Potpredsjednik Facebooka, Adan Mosseri, kazao je da nadograđeni algoritam, koji određuje što će korisnici vidjeti, odsad pomaže korisnicima pronaći informacije koje su im važne. "Mi se ne bavimo odabirom tema o kojima svijet treba čitati. Mi spajamo ljude i ideje, kao i ljude s pričama koje smatraju važnima. Naš integritet ovisi o uključivanju svih stajališta i perspektiva, kao i o spajanju ljudi s pričama i izvorima koje smatraju važnima i u koje se mogu uključiti", kazao je Mosseri.
Iako su već ranije kazali kako Facebook ne želi biti medijski izvor, istraživanja pokazuju kako je postao glavni izvor vijesti, čak i kad korisnici dolaze na mrežu iz drugih razloga.