Ovogodišnji, deveti po redu Sajam knjiga u Prizrenu, gdje je na keju kraj rijeke Bistrice izlagalo preko 30 izdavačkih kuća sa Kosova i država u regionu, posjetio je veliki broj ljubitelja knjige.

Iako je, po riječima organizatora iz NVO "X" Ilira Gashija, ovogodišnji Sajam knjiga trebalo da se završi juče, zbog velikog interesovanja, zatvaranje sajma je odloženo za večeras u 23 h.
O utiscima sa ovogodišnjeg Sajma knjiga razgovarali smo sa Mustafom Pandžijem, poznatim izlagačem knjiga na bosanskom jeziku, pretežno vezanim za islamsku tematiku čiji je štand bio izuzetno posjećen ovih dana. 
“Mogu se pohvaliti, a vjerujem da isto ili slično mišljenje imaju i ostale moje kolege, izlagači knjiga, da je ovogodišnji sajam oborio sve rekorde što se tiče posjećenosti za svih ovih devet godina otkada postoji, no posao je opao za nekih 30 posto u odnosu na prošlu godinu. Da li je u pitanju ekonomska kriza ili se knjige čitaju manje, odnosno više se koriste internet ili moderni mobilni telefoni, ja stvarno ne znam. Što se tiče mog štanda nekoliko knjiga se vrlo dobro prodaju jer ih imam i na bosanskom i na albanskom jeziku gdje posebno izdvajam knjigu 'Ne tuguj' (Mos u trishto) dr Aida-el Karnija koja je i svjetski bestseler, a radi se o knjizi koju bi, po meni, trebala imati svaka kuća, bez obzira koje čovjek vjere ili nacije bio jer se radi o islamskoj psihologiji, odnosno radi se o osnovama života na islamski način. Knjiga, dakle, govori o životu autora u arapskom svijetu, pokušavajući da čitaocu pomogne da pređe iz stanja brige u stanje bezbrižnosti, iz stanja tuge u stanje radosti te iz pesimizma u optimizam. Autor se oslanja na literaturu preko 300 svjetskih ličnosti, što islamskih, što neislamskih“, kaže Pandži i dodaje da je pomenuta knjiga do sada u svijetu prodata u preko 10 miliona primjeraka te prevedena na 15 svjetskih jezika. 
Interesantna je činjenica da je poznata izdavačka kuća "El-kelimeh" iz Novog Pazara imala čak osam izdanja ove knjige što, samim tim, pokazuje koliko je interesovanje na Balkanu. 
Svima onima koji imaju vremena da prošetaju starim dijelom grada eto prilike da za malo novca, dođu do dobre knjige koja bi im obogatila svoju kućnu biblioteku do neke nove prilike i nekog novog Sajma knjiga.