Autor Džavid Redžepi

Autor Džavid Redžepi je više od 14 godina radio na prikupljanju i sređivanju građe, podataka i drugih materijala, uključujući i rad na terenu za objavljivanje ove monografije.

Knjiga obuhvata područja Župe, Gore i Podgora, sa oko 40 sela gdje živi mješovito, većinom bošnjačko-goransko stanovništvo, za koje ima vrlo malo pisanih djela, knjiga ili drugih podataka.
Obuhvaćena je široka oblast istraživanja: prirodne odlike kraja i okoline sa kartama i slikama; 
- stanovništvo (porijeklo, nacionalnost, vjeroispovijest, govor, nošnja, običaji, zanimanja, školstvo, kultura, migracije i dr.); 
- geneza naselja gdje je opisano 40 naselja: položaj, udaljenost, povezanost sa centrom, nadmorska visina, površina i granice, historijat i naziv sela, približan broj stanovnika u prošlosti i sada, zanimanja, tip sela, antroponimija rodova i prezimena, ostali toponimi, hidronimi, izgrađeni objekti, školstvo, vjerski život, rad u inostranstvu, iseljavanje i dr.
Knjiga ima oko 550 stranica sa kartama i slikama u boji i može služiti kao stručna literatura, dopunski udžbenik u osnovnim i srednjim školama na bosanskom jeziku, a imaće i širu primjenu za razvoj turizma, mogućnosti otvaranja privrednih objekata, u očuvanje životne sredine...
Moguća novčana sredstva možete uplatiti na broj žiro-računa 13-01-0030099597.02 kod BpB banke.
Za detaljnije informacije kontaktirati autora Džavida Redžepija na telefon +386 (0)49 341 109.