U prisustvu mnogobrojnih ljubitelja izvorne etno muzike u Grnčaru kod Prizrena održan je drugi po redu muzički festival izvorne muzike "Nibet Fest 2016".

Nibet Fest 2016 je održan pod nazivom “Sajam izvorne etno muzike“, a na ovogodišnjem festivalu nastupile su i grupe iz regiona te se s pravom može reći da je festival dobio i regionalni karakter. 
Festival je uz podršku Ministarstva kulture, omladine i sporta i Opštinskog direktorijata za kulturu, omladinu i sport, organizovala "Katedra slobodnog uma".
Nastavljajući priču o velikim majstorima nibeta, organizator je prisutnima donio antologijsku priču legendarnog majstora nibeta Džeme iz Globočice, koju je ispričala voditeljica programa Sabina Arifi. 
"Džemo je živio krajem XIX vijeka i u prvoj  polovini XX vijeka. On je nibet obogatio sa četiri epsko-tragične melodije: Bitka za zaliv;  Bitka za Pleven;  Bitka za Čanakale  i Mekam na grob ženin. Ovu posljednju melodiju je majstor Džemo komponovao nakon smrti svoje žene. Njegove dvije velike ljubavi -  ljubav prema nibet muzici i prema voljenoj ženi je iskazao tako što je sedam dana oplakivao svoju ženu svirajući zurlom na njenom mezaru“. 
Ovu priču je zabilježio veliki ljubitelj nibeta i tradicije Elmaz Dokle, koji je prisustvoavao festivalu.
Nibet festival je otvorio majstor Shemo Berisha, koji se prisutnima predstavio zvucima klasičnog nibeta sa svim elementima koji ga karakterišu.
Lokalnu izvornu pjesmu izvela je ženska grupa iz Grnčara, a nastupile su Miradija Sadiki i Fadija Karče.
Kao gosti festivala iz Makedonije nastupila je etno grupa “Perija“, koja je izvela nekoliko izvornih pjesama na svim jezicima našeg regiona, na što je publika oduševljeno reagovala nagradivši ih velikim aplauzom. 
Majstor Bajram Memishi iz mjesta Orošek iz albaskog dijela Gore je sa svojom tajfom prisutnima prenio emocije gorskog nibeta, i publika je to umjela da prepozna.
Posljednji učesnik festivala bio je majstor Sejfedin Sefa Kryeziu. Usta Sefo je spremio modernije izdanje izvedbe surlom, a nastup je završio instrumentom na kojem je takođe briljantan - saksofonom.
Uspješna organizacija i ovogodišnjeg festivala nibeta, te mnogobrojna publika koju je privukla ljubav prema izvornoj etno muzici, sigurni su pokazatelji da se za Nibet Fest već nakon druge godine postojanja može nazvati tradicionalni sa neskromnim željama organizatora da preraste u balkanski festival etno muzike.
Nibet Fest 2016 su finansijski potpomogli: Privatno preduzeće "Burak", "Ekoterm" (Muso Salihi), Štamparija i knjižara "Adi Print", Turistička Agencija "Omega Tours", Restoran Dashi – Ljubižda, Galaxy Granit i Restoran "Fuad-As".
Medijski sponzori festivala: Radio Televizija Kosova – Program na bosanskom; Web portal info-ks.net, Radio Astra, Radio Romano Avazo, Radio Gora, Foto video A&D i Balkanplus.net