U kombinaciji sa alkoholom može ubiti

Doktor psihijatar iz Đakovice, Ilir Grezda, napisao je na svojem Facebook-u šokantnu informaciju. On je objasnio posljedice koje dolaze zbog dobrovoljne upotrebe ili upotrebe iz neznanja droge pod nazivom "Gamma Hydrosybutyrate".

GHB (Gamma Hydrosybutyrate), koji je takođe poznat kao droga za silovanje, spada u kategoriju depresora nervnog sistema. Nema boju i miris pa ga je lako ubaciti u piće potencijalne žrtve. Različita imena za GHB su i G, Liquid, tečni ecstasy. GHB je razvijen ranih šezdesetih godina kao ljudski anestetik, ali je napušten zbog neželjenih nuspojava. Osamdesetih se koristi kao sredstvo za uspavljivanje i pri body buildingu, a devedesetih počinje njegova upotreba kao rekreacionog psihoaktivnog sredstva, prenosi portal "Indeksonline".

Što se samog izgleda tiče, GHB je praškastog oblika bijele boje, a može biti i bezbojna tečnost koja se često oboji radi kamuflaže. Osim toga, GHB može biti aktivan sastojak nekih tableta ili kapsula. 1 gram GHB praha može se razrediti već u 1 ml vode.

GHB (gama-hidroksibutirat) je sintetički proizvod, vrlo sličan inhibitoru, neurotransmiteru (GABA) koji nalazimo u nervnom sistemu. GHB i GABA djeluju na iste receptore u mozgu, a najčešće se proizvodi miješanjem gama-butirlaktana i jake baze kalijum ili natrijum hidroksida.

Uzima se oralno i najčešće se stavlja u alkoholno piće, a njegovo djelovanje povezano je sa fizičkim predispozicijama konzumenata, njegovom eventualnom tolerancijom i, naravno, s konzumiranom količinom droge.

Zbog samog izgleda i brzine djelovanja GHB je vrlo pogodan za podmetanje u piće. U SAD-u ga zato nazivaju 'date rape drug' – drogom za silovanje.  

Dejstvo GHB-a najčešće počinje 10 do 20 minuta poslije uzimanja. Traje do 11 sati. Najjače se osjeća 1 do 2 sata nakon uzimanja. GHB može izazvati laganu psihičku zavisnost kod redovnih korisnika..

Djelovanje GHB-a slično je kod malih količina kao djelovanje alkohola. Dolazi do poboljšanja raspoloženja, smanjenja društvene inhibicije i motoričkih sposobnosti. Veće količine mogu prouzrokovati vrtoglavicu, teškoće u fokusiranju pogleda, promjene raspoloženja, pričljivost, želju za plesom, pojačanje erotskih nagona, ali i mučninu i slabost. Zbog načina na koji djeluju uzete u manjim količinama, ove droge u žargonu nazivaju se još i "droge ljubavi". Upravo to izuzetno pogoduje silovateljima jer često imaju svjedoke da je žrtva pristala ili se ponašala kao da podstiče seksualni odnos sa silovateljem.

Prevelike količine mogu prouzrokovati slabost, teturanje, nesvesticu, jaku vrtoglavicu, povraćanje i nemogućnost orijentacije. Većim konzumiranjem javljaju se glavobolje, šizofrene reakcije, potpuna fizička nemoć, povraćanje, problemi s disanjem, amnezija i na kraju stanje kome ili dubokog sna.

Za vreme stanja dubokog sna koje može trajati od tri do četiri sati vrlo često su zabilježeni slučajevi seksualnog zlostavljanja, ali i slučajevi otmica, krađa i prevara.

GHB se najlčešće sipa u obojena pića (štok-kola na primjer) i koktele. Opasnost ovakve kombinacije velika je, jer je vrlo tanka granica između doze koja pobuđuje zadovoljstvo i overdose. Nemoguće je tačno kontrolisati i znati jačinu nabavljenog rastvora GHB-a, i zbog toga dolazi do predoziranosti.



Kako izbeći podmetanje droga za silovanje u piće:
- ne vjerujte nikome
- ne uzimajte piće od nepoznatih osoba
- uzmite piće koje je zatvoreno u boci ili limenki
- ako ste se tokom zabave odvojili od svog pića, uzmite novo
- ne pristajte na to da vam iko bilo šta sipa u piće uz nagovor da ćete se zbog toga osjećati ljepše i slično.

Opasni američki narkotik rufenol ulazi na mala vrata na domaće narkotržište, tvrdi u izjavi za Kurir Marko Nicović, potpredsednik Međunarodne policijske asocijacije za droge u Njujorku. Ova opasna sintetička droga, koju u praksi najčešće zloupotrebljavaju silovatelji, deluje na centralni nervni sistem i eliminiše želju za otporom kod žrtve.

Da se ovaj opasni narkotik koristi prilikom grupnih silovanja ili zloupotrebe mladih djevojaka u noćnim klubovima još uvijek nema tačnih informacija, ali kako je rečeno, ova droga bez ukusa i mirisa i neprimjetno se ubacuje u hranu i piće. Djevojka koja je, recimo, silovana, a bila je pod dejstvomove droge, u policiji i sudskom postupku kao svjedok je neupotrebljiva, jer ne može da prepozna izvršioca. Dakle, ne može da se dokaže izvršenje krivičnog djela silovanja.

Međutim, većini nas mogućnost da nam neko ubaci drogu u piće na partiju ili u kafiću izgleda poput urbanog mita. Znamo da bi se to mogli dogoditi, ali nam se čini da je to nešto što se događa drugim ljudima negdje daleko. Vjerovatno niko tokom izlaska ni ne pomišlja da stalno kontrolira svoju čašu ili da gleda kako se piće toči pred njim.

YouTuber JoeySalads pokazao je koliko smo u krivu, a naše neznanje o takvim drogama moglo bi nas skupo koštati. Ubacivanje droge u piće zapravo je puno jednostavnije nego što iko od nas misli, tvrdi Joey, koji je to i dokazao ovim videom.

"Silovanja na spojevima su velik problem u našem društvu, a ja želim pokazati koliko je lako drogirati djevojku", poručio je Joey na početku videa.

Otišao je u restoran, sjeo do žrtve koja nema pojma kakvi su njegovi planovi, a potom je iskoristio trenutak nepažnje i ubacio joj drogu u piće. Ona u tom trenutku nije ni slutila što joj se nalazi u čaši.

To nije uspio napraviti samo jednom nego čak tri puta, a niti jedna od djevojaka nije znala što se dogodilo dok nije gledala čašu. Joey zapravo nije ubacio ništa opasno u piće svojih žrtava, no želio je pokazati da to može. I to bez problema, dok ga baš nitko ne gleda.

Ovaj video jasan je podsjetnik da je silovanje nakon drogiranja vrlo realna prijetnja, ma koliko mi mislili suprotno. Joey je pozvao sve koji su pogledali video da ga podijele dalje.