Poplave na Kosovu

U većini slučajeva glavni uzrok poplava su blokirani odvodi prema rekama zbog uzurpacije javnog vlasništva i divlje gradnje, saopštio je gradonačelnik Prištine Shpend Ahmeti, koji je obišao pojedina poplavljena naselja...

Zbog kiše koja neprestano pada nekoliko dana, u više kosovskih opština došlo je do poplava, koje su nanijele veliku štetu mještanima. Opštine koje su najviše pogođene su Priština, Podujevo, Vučitrn, Gračanica, Gnjilane, Klokot i Vitina.

U pomoć mještanima su, na zahtjev gradonačelnika Prištine Shpenda Ahmetija, pritekli i pripadnici Bezbjednosnih snaga Kosova kako bi se odblokirale ulice u više naselja opštine Priština. U većini slučajeva glavni uzrok poplava su blokirani odvodi prema rijekama zbog uzurpacije javnog vlasništva i divlje gradnje, saopštio je gradonačelnik Ahmeti, koji je obišao pojedina poplavljena naselja.

U selu Ugljare, u opštini Gračanica, zbog padavina koje traju već nekoliko dana, došlo je do izlivanja lokalne rijeke. Mještani su uznemireni, jer kako kažu, nemoćni su da bilo šta preduzmu i spriječe veliku štetu.

Dejan Jović, čija je kuća i dvorište uz samu rijeku, u izjavi za Anadolu Agency kaže da je u Ugljaru poplavljeno oko stotinu domaćinstava.

"Kao što i sami možete vidjeti vremenske nepogode su napravile katastrofu juče, a mom domaćinstvu se to dešava i danas. Djeca ne mogu da izađu iz kuće, ne možemo da se okupamo, šahte su zatvorene, sve je zatvoreno. Ostavljeni smo na milost i nemilost", kaže Jović.

On dodaje da su u pomoć pritekli predstavnici opština Kosovo Polje i Gračanica, ali da se šteta od poplava nije mogla spriječiti.

"Evo, stigli su iz opštine. Sad će da prokopavaju kanal s bagerima pa da vidimo šta ćemo dalje", kaže Jović.

Živoradu iz sela Ugljare voda je ušla i u kuću i u dvorište: "Voda je ušla pola metra u kuću. Dizali smo stvari na stolice, ali nismo uspjeli sve da spasimo."

Mještani strahuju da voda u bunarima zbog izlivanja kanalizacije više nije za piće.

Inače, neprekidna kiša je udvostručila količinu vode u jezerima Batlava i Badovac iz kojih se Priština, Gračanica i Podujevo snabdjevaju pitkom vodom. Zbog velikog priliva vode Regionalni vodovod stalno vrši provjeru kvaliteta pijaće vode.