Glumci Teatra Geto iz Gračanice odigrali su danas dvije predstave u Domu kulture "Xhemajli Berisha" u Prizrenu, u sklopu kulturnih aktivnosti povodom obilježavanja Dana Bošnjaka Kosova.

Prije predstava u holu Doma kulture postavljena je izložba starih nošnji na kojoj je etnograf Sadrija Bajra prezentirao kulturno nasljeđe Bošnjaka prizrensko-dragaškog kraja. 
"Ova izložba predstavlja naš identitet i naše postojanje na ovim prostorima, jer se mnogi u posljednje vrijeme odriču običaja i naših tradicija", rekao je Bajra i dodao da se veoma malo radi na promociji ovog narodnog blaga.
Gosti iz Teatra Geto iz Gračanice su se prizrenskoj publici predstavili sa dvije predstave, "Milica, Marica i kulturna zavrzlamica" - predstava za djecu, i za one malo starije - predstava "Sve je ovo naše".
Smijeh i aplauz su dokaz da su mališani uživali u predstavi, pratili su dešavanja na sceni, a u pojedinim dijelovima i aktivno učestvovali. 
Glumac Ilija Savić nakon predstave ističe da je prezadovoljan domaćinima, a da je Prizren veoma lijep grad sa mnogo prijatnih ljudi.
"Presrećan sam jer je bilo dosta mališana na prvoj predstavi, koja je njima bila namenjena. Ja sam u predstavi igrao vuka, jednog od glavnih likova, i nadam se da sam uspeo da zabavim naše najmlađe. To jeste najteže ali mislim da sam donekle uspeo. U drugoj predstavi igram brata koji ne želi da svoje imanje deli sa svojom sestrom. Nažalost to je, ne samo na Kosovu, nego na celom Balkanu isto tako. Onda smo mi htjeli da to prikažemo na malo komični način", rekao je za naš portal glumac Teatra Geto, Ilija Savić.
I glumica Milica Mandić, koja je glumila lik majke u predstavi za djecu, i sestru u predstavi "Sve je ovo naše", ne krije svoje zadovoljstvo prijemom kod prizrenske publike.
"Sve je fantastično. Prvo od samog grada Prizrena, zatim publika koja je sve ovo izvrsno prihvatila. Iskreno, plašila sam se kako će sve ovo biti i kako će ljudi ovo primiti, ali je zaista bilo fantastično. I što se tiče dečije predstave i ove druge za malo starije", istakla je Milica Mandić.
Na kraju ove večeri, s kulturnim dešavanjima koja umnogome nedostaju gradu Prizrenu, nastupio je Veni Lula, pjevač, koji je publiku u dvorani Doma kulture razgalio starim jugoslovenskim hitovima, a na kraju i podigao na noge sa pjesmom Bijelog Dugmeta "Tako ti je mala moja kad ljubi Bosanac".
Ovim su završene sve ovogodišnje aktivnosti predviđene agendom proslave Dana Bošnjaka Kosova.