TOKOM LJETNJIH ODMORA

Boravak velikog broja građana iz dijaspore u jednom kratkom periodu tokom jula i avgusta u opštini Dragaš, bio je praćen i određenim problemima, prije svega gužvama u saobraćaju, manjkom mjesta za parkiranje, nestašicom vode koja je karakteristična za većinu sela u Gori, bacanjem smeća bez kontrole na javnim površinama, kao i nekontrolisanom bukom u kasnim večernjim satima.

Statistike govore da je tokom jula i avgusta u opštini Dragaš, računajući Goru i Opolje odmore provodilo oko 25 hiljada građana dragaške opštine, koji se nalaze u zemljama bivše Jugoslavije, kao i zemljama zapadne Evrope. Pa su i naravno infrastrukturni kapaciteti bili nedovoljni da zadovolje potrebe naglog povećanja stanovništva u jednom kratkom periodu.

Opština Dragaš uprkos velikim ulaganjima još nema izgrađenu kompletnu potrebnu infrastrukturu da u jednom kratkom periodu ugosti veliki broj svojih građana. Opštinska vlast osim natpisa koji se nalazi na ulazu u zgradi Opštine u kojem piše: "Dobro došla, dijasporo" nema strategiju koja bi omogućila da i boravak velikog broja građana ne bude problem već prednost.

Svi naši građani koji žive u zemljama Zapadne Evrope veoma dobro znaju da poštuju pravne norme u državama u kojima žive. Pa je logično postaviti pitanje zašto se norme koje olakšavaju život ne poštuju u svojoj državi? Ko je kriv zbog toga? Odgovor je jednostavan, kriva je država odnosno njena vlast  koja je propisala zakone i koja nije dosljedna u sprovođenji istih. Vlast koja toleriše bahatost građana koji neće da poštuju svoju državu ni njene zakone. Nažalost ima pojedinaca koji bi i da poruše sve što je napravljeno i izgrađeno u poslijeratnom periodu, kako bi na neki način pokazali da ne priznaju Kosovo kao državu i njene institucije.

Problemi sa nekontrolisanim bacanjem smeće, nestašice vode i malo prostora po selima za parkiranje se jedino mogu riješiti primjenom postojećih zakona i donošenjem novih uredbi na opštinskom nivou.

Naredni projekti bi trebali biti fokusirani u rješavanju ovakvih problema. Potrebno je raditi na proširenju postojećih puteva, otvaranju zaobilaznica u selima u kojima se svadbe i veselja izvode po glavnim putevima, kao i tražiti mogućnosti za izgradnju parkinga po selima.

Ovi problemi se kontinuirano ponavljaju iz godine u godinu i opštinska vlast mora u narenom periodu da se pozabavi rješavanjem ovakvih problema. Uprkos uredbi i pravilniku koji je donet u SO Dragaš svega nekoliko sela ima potpisan ugovor sa kompanijom za odvoz smeća. Pravilnik obavezuje građane koji stalno borave u Opštini da mjesečno izdvajaju iz svog budžeta po 4,6 eura, dok će oni koji dolaze na odmore ili ne žive stalno u opštini plaćati godišnju taksu od 12 eura.

Zakon o zaštiti životne sredine decidno predviđa sankcije za bacanje smeća na javnim površinama i zagađivanje okoline, a obzirom da je zakon bez inplementacije samo mrtvo slovo na papiru, postavlja se pitanje kada će doći do potpune inplementacije, i kada će Gora biti čista kao što i zaslužuje.

Opština Dragaš, svake godine ulaže oko 2 miliona eura u infrastrukturu, ali su i te kako vidljivi tragovi propadanja već napravljene infrastrukture koja nema mehanizme za održavanje. Većina sela su nam i dalje u mraku.

Skupština nijednom nije raspravljala o finansiranju ulične rasvjete koja će umnogome povećati sigurnost građana. Pojedina sela nisu čekala na Opštinu i sama pokrivaju troškove ulične rasvjete. Opština ima novca ali je pitanje da li izabrani predstavnici u SO Dragaš znaju za potrebe građana ili razmišljaju lokalno pa svoje aktivnosti usmjeravaju samo prema svojim selima. Brzo će lokalni izbori pa neka građani dobro razmisle kome će dati svoj glas i ko će se u narednom periodu brinuti o njihovim pravima i interesima.

Izvor: Gorapress.net