Nakon negodovanja mještana

Poslije reakcije mještana Lokvice oko realizacije projekta izgradnje postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda u njihovom selu, nadlježni iz švicarske organizacije CDI, sa sjedištem u Prištini, uputili su pismo gradonačelniku Prizrena, Ramadanu Muji, direktoru javnih usluga Sulltanu Badalliju, ministru bez porfelja Rasimu Demiriju, zvaničnicima javnog preduzeća "Hidroregjioni" i još nekim vladinim resorima, kojim obavještavaju da su odustali od finansiranja ovog projekta

U pojašnjenju o razlozima odustajanja od projekta, poslatog 9. februara, šef ekipe CDI, Alan Brown, između ostalog kaže da je "nakon sastanka održanog 13. januara, uz angažman direktora "Hidroregjiona" te direktora javnih usluga, bilo jasno da stanovnici Lokvice, nisu željeli da prihvate projekat poboljšavanja prikupljanja otpadnih voda i sistem pročišćavanja koji bi pozitivno uticao na zdravlje ljudi u ovom selu". Brown, navodeći da je 26. i 27. januara, održan sastanak sa predstavnicima sela Lokvice, kojima su pojasnili prednosti predloženog sistema.
"Oni su insistirali na tome da planirana lokacija nije prihvatljiva ali i da se ne protive drugoj, alternativnoj, za izgradnju postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda. Međutim, predstavnici sela nisu predložili drugu lokaciju. O ovome smo obavjestili Švicarsku kancelariju o saradnji na Kosovu, čiji su zvaničnici izrazili razočarenje povodom novonastale situacije", dodaje u pismu Alan Brown, napominjući da bi nakon kontakata sa opštinskim predstavnicima i njihovim naporima da se riješi ovo pitanje te saglasnosti od SO Prizren, "bio neprihvatljiv nastavak realizacije ovog projekta, nakon što smo utvrdili da bi došlo do nesporazuma sa lokalnim stanovništvom, što bi negativno uticalo na tok projekta".
"Mi smo, iz tih razloga, povukli ovaj projekat iz aktuelnog programa", zaključio je Alan Brown, šef ekipe Ruralne vode i Program sanitarne podrške CDI-ja.