Sinoć je u Donjem Ljubinju, u organizaciji Koalicije VAKAT, organizovana debata sa mještanima, po pitanju najave izgradnje hidrocentrala na rijeci Bistrici, u regionu Župe, na atarima sela Donjeg i Gornjeg Ljubinja, Manastirice, Nebregošta, Rečana i Mušnikova.

Ovom prilikom, Donje Ljubinje su posjetili ministar bez portfelja u Vladi Kosova i predsjednik DSB, Rasim Demiri, Ćerim Bajrami, zastupnik u Skupštini Kosova, odbornica SO Prizren, Memnuna Ajdini, savjetnik ministra Rasima Demiri i predsjednik USB, Afit Zulji, potpredsjednik DSB, Emil Hodža i domaćini Ćemailj Kurtiši i Abdula Bilibani, članovi GO DSB.

Ministar Demiri i poslanik Ćerim Bajrami su upoznali mještane da su zatražili informaciju od ministra za ambijent i prostorno planiranje, Ferida Agani o glasinama za gradnju hidrocentrala u Župi kod Prizrena. On ih je upoznao da ima tri zahtjeva za gradnju ovih hidrocentrala i da je ministarstvo dalo saglasnost. Takođe je rekao da su navodno održane debate u ovim selima i da su se mještani složili, kao i da postoji odluka SO Prizren, da se mogu graditi hidrocentrale.

Odbornica Memnuna Ajdini je upoznala mještane da ne postoji nikakva odluka SO Prizren o dozvoli za gradnju hidrocentrale. Takođe je upoznala mještane da su na sjednici komiteta za politiku i finansije, održanoj 26. 04. 2016. godini, skinuli sa dnevnog reda tačku o glasanju Odluke za gradnju hidrocentrale na rijeci u ataru Mušnikova.

Mještani Donjeg Ljubinja su upoznali goste da sa njima niko i nikada nije vodio nikakav razgovor a kamoli debatu za dozvolu o gradnji hidrocentrale na njihovom ataru. Takođe su odlučno i jednoglasno istakli da neće dozvoliti da iko, bez njihove saglanosti, pravi bilo šta, a kamoli hidrocentralu. Nagovještavaju da će organizovati i peticiju u zaštiti osnovnih ljudskih prava i čude se što se ne udovoljava zahtjevu mještana Župe za opštinu Rečane i ako taj zahtjev stoji cijelu deceniju, a ovdje se, po nekom tajnom i vrlo ubrzanom postupku udovoljava nekim privatnim zahtjevima.

I ministar Demiri i zastupnik Bajrami, te odbornica Ajdini su složni da će zajedno sa mještanima, bez obzira na političku pripadnost, stati u odbranu interesa naroda Župe, kako bi se suprotstavili ovim zakulisnim radnjama i odbranili svoju teritoriju od najezde raznih manipulatora, a svoje sunarodnike koji podržavaju ove nečasne radnje, staviti na stub srama.

 Gosti su najavili da će, na ovu temu, nastaviti debatu i u drugim selima.