U prostorijama Demokratske stranke Bošnjaka, održan je sastanak rukovodstva ovog političkog subjekta sa predstavnicima dijaspore.

U prijateljskoj i srdačnoj atmosferi predsjednik DSB-a Rasim Demiri je predstavnicima dijaspore iz prizrenskog kraja poželio dobrodošlicu u rodni kraj i zahvalio im se što su izdvojili vrijeme i odazvali se pozivu, iako je sezona porodičnih veselja i svadbi.
Demiri se u obraćanju osvrnuo na stanje bošnjačke zajednice na Kosovu, zastupljenosti na centralnom i lokalnom nivou, na problem decentralizacije, kao i na stanje u obrazovanju i infrastrukturnim problemima.
Zatim su prijatelje iz dijaspore pozdravili počasni predsjednik DSB-a Džezair Murati, generalni sekretar Ćemailj Kurtiši, kao i članovi Predsjedništva i predsjednik Glavnog odbora DSB-a.
U prijatnom i konstruktivnom razgovoru, prvi se u ime dijaspore obratio prvi predsjednik DRSM-a Azar Zulji. Naglasivši da mu je drago što prisustvuje ovakvom skupu, osvrnuo se na stanje dijaspore u Švicarskoj, o organizovanju Bošnjaka, dobroj saradnji sa Ministarstvom za dijasporu u prethodnom mandatu kao i dobroj saradnji sa Ambasadom Kosova i Konzulatom u Švicarskoj. Govorio je i o mogućnostima ulaganja u rodni kraj.
Ispred Humanitarne organizacije Šar, skupu se obratio predsjednik tog kluba Jasmin Murati, koji je istakao neophodnost produbljivanja institucionalne saradnje i povezanosti udruženja i klubova bez obzira gdje ona djelovala.
Zatim su svoja mišljenja i prijedloge iskazali prijatelji iz Švicarske, Njemačke, čak i iz daleke Australije.
Od strane Safeta Karadžija, porijeklom iz Manastirice, potekao je prijedlog o određivanju jednog dana, koji bi se obilježavao kao Dan dijaspore Bošnjaka nekom prigodnom manifestacijom.
Taj prijedlog je naišao na odobravanje svih prisutnih.
Na kraju su predstavnici iz dijapore pozvani na obilježavanje 25-godišnjice kontinuiranog i uspješnog rada najstarijeg političkog subjekta na ovim prostorima, koje će biti organizovano u septembru.
Zajednički stav je bio produbiti i ojačati institucionalnu saradnju, sa svim udruženjima, organizacijama, s obzirom da je van rodne grude skoro polovina pripadnika bošnjačke zajednice, a sve u cilju očuvanja identiteta, jezika i kulture.