Petodnevni seminar posvećen pravima žena u kosovskom društvu koji i ove godine organizuje Nacionalni demokratski institut (NDI) uz podršku USAID-a, održava se u Prištini. Na jednoj od radionica, u okviru "Nedjelje žena", panelista je bila i poslanica u Skupštini Kosova Emilija Redžepi.

Teme iz oblasti prava žena u okviru radionica “Nedjelje žena” se tiču vladavine prava, nasljedstva i imovinskih prava, kao i uloga žena u borbi protiv korupcije, žene u sektoru bezbjednosti i rehabilitacija žrtava seksualnog nasilja tokom rata. Također, radionice se bave i javnim nastupom žena i ulogom društvenih mreža i medija.
Kao lider jedne političke partije Emilija Redžepi je u okviru teme "Učešće žena u javnom životu" govorila o svom iskustvu, kako na centralnom tako i na lokalnom nivou. Iznijela je svoje viđenje trenutne situacije o položaju žena u kosovskom društvu, kao i mišljenje na koji način se izboriti se veće učešće žena u javnom životu. 
Također, napomenula je i to da žene moraju što više sarađivati i pružati podršku mlađim koleginicama koje pokušavaju da se izbore za svoja prava. Osvrnula se na njeno zalaganje u Opštini Prizren da na mjestu potpredsjednika dođe jedna mlada žena koja će predstavljati zajednicu, ali ujedno biti i ambasador i predstavnik svih žena, te svojim primjerom biti podstrek da se u političkom i javnom životu uključi što veči broj žena.