Život invalida u nemaštini

Refika Hajdarpašić iz sela Prapaćane, opština Dečane, živi u nemaštini, a pored teške situacije, ona i njen suprug su invalidi.

Uskim, blatnjavim putem dolazimo u dvorište kuće Hajdarpašić, gdje sve izgleda kao da je vrijeme stalo u nekim kriznim, davno prošlim godinama.
"Kuća je malo obnovljena prije 18 godina, u njoj živimo suprug i ja, kao i moj sin sa snahom i dvoje djece. Imamo dvije sobe i hodnik, a nemamo kupatila. Suprug i ja smo invalidi. Ja sam operisala jednu nogu, a trebala bi i drugu. Pomagali su nam komšije iz Prapaćana, iz opštine, ali više toga nema. Situacija je mnogo teška,” kaže za Radio Kosovo 2, Refika Hajdarpašić.
U uredu za zajednice u opštini Dečane kažu da nemaju budžeta. Šef ureda, Šaban Pejčinović, navodi da je situacija u ovoj opštini teška, a naročito za porodicu Refike Hajdarpašić, kojoj je preko potrebna bilo kakva vrsta pomoći.
"Ured za zajednice i povratak u opštini Dečane počeo je sa radom 2001., i sve do 2008. je imao svoj budžet za manjinske zajednice koji je iznosio 1,3% od ukupnog budžeta općine. Od 2008. ured radi samo sa povratnicima, i to samo u smislu neke pravne pomoći. Situacija je katastrofalna,“ kaže Pejčinović.
Pošto u selu Prapaćane živi veći broj Bošnjaka, upitali smo gospodina Pejčinovića, kome bi pomoć bila najpotrebnija, ko je u najgoroj egzistencijalnoj situaciji od mještana? Bez ikakve dvojbe on nam je rekao da je to familija Hajdarpašić, ali takođe ima i drugih porodica kojima potrebna pomoć.
"To su socijalni slučajevi, nekima je ukinuta i socijalna pomoć, bore se, malo poljoprivrede, malo rade kod drugih, ali sve je to slabo. A što se tiče Refike Hajdarpašić, njoj je preko potrebna pomoć, jer i ona i suprug su invalidi, a imaju i unuku koja je takođe bolesna", zaključuje Pejčinović.
U želji da se čuje o ovim ljudima, da im se na neki način pomogne, razgovarali smo i sa ministrom bez portfelja u Vladi Kosova, Rasimom Demirijem. On kaže da nikada nije čuo za selo Prapaćane i za te ljude, ali je obećao da će obići taj kraj, i potruditi se da pomogne ljudima.