Urlike Lunacek prilikom izvlačenja učesnika kviza

Pravo na učešće u "Evropskom kvizu 2013" koji organizuje EU Perspektiva na Kosovu ostvarile su 32 škole iz svih regiona Kosova. Ministarstvo obrazovanja, nauke tehnologije je na osnovu prošlogodišnjeg testa izabralo 14, po dvije škole iz svakog regiona, a ostale škole su izabrane po sistemu izvlačenja, kome je prisustvovala i Urlike Lunacek, izvjestilac Evropskog parlamenta za Kosovo.

Srpsko-bošnjačke škole nisu dobile šansu da na osnovu testa obezbjede mjesto u kvizu jer, prema organizatoru kviza, ne rade po planu i programu Vlade Kosova.
Priliku da učestvuju, na osnovu slučajnog izbora izvjestioca Evropskog parlamenta za Kosovo lično, su dobile četiri škole.
Zašto su škole na bosanskom, u kojima se nastava odvija po planu i programu Vlade Kosova, zajedno sa školama na srpskom jeziku (serbian/bosnian) možda bi se organizatoru moglo pripisali kao neinformisanost, ali s obzirom da je MONT učestvovao u odabiru škola, onda nije jasno koji su razlozi. 

Ukoliko je MONT htio da izbjegne testiranje za kviz u školama gdje se izvodi nastava na bosanskom kako bi organizatoru smanjio troškove organizacije ovog kviza, onda se ne može reći da su sve škole na Kosovu dobile pravo da učestvuju u pomenutom kvizu, koji za cilj ima promovisanje svijesti o Evropi i da mladim ljudima pruži razumjevanje politike EU, njenih ciljeva i upozna ih kako EU funkcioniše.

Nastava na bosanskom jeziku na Kosovu, prvi put u historiji, uvedena je i inkorporirana u nastavni plan i program Kosova, odmah nakon rata, 1999. godine. Ova nastava sa oko 9.000 učenika u osnovnim i srednjim školama, izvodi se u Prizrenu, Dragašu, Peći, Istoku, Mitrovici, Prištini, Dečanima.