Propast drevne civilizacije

Civilizacija Maya nastala je oko 1800. godine prije nove ere, a na vrhuncu razvoja bila je 250. godine kada je dosegla dva miliona ljudi.

O pismu Maya i njihovim ritualima manje-više sve se zna, ali još uvijek je misterij što je uzrokovalo propast drevne civilizacije oko 900. godine. 
Sada tim znanstvenika sa univerziteta u Louisiani vjeruje kako je korak bliže rješavanju zagonetke i to zahvaljujući 'Velikoj plavoj rupi' u Karipskom moru, piše Huffington Post. Ona je bila omiljeno odredište pustolova Jacquesa Cousteaua, koji ju je proglasio najboljim mjestom za ronjenje na svijetu. 
Analizirajući sedimente iz Plave rupe, naučnici su otkrili kako je poluotok Yucatan vjerojatno pogodila velika suša između 800. i 900. godine. Također, procjenjuju da je još jedan veliki sušni period bio na tom području između 1000. i 1100. godine, a smatra se da je tada grad Maya Chichen Itza pao.
'U vrijeme velikih suša, haraju glad i sukobi', kazao je jedan od autora studije André Droxler.
To se poklapa sa prijašnjim istraživanjima koja sugeriraju da su klimatske promjene doprinijele propasti Maya. Njihova je civilizacija nastala oko 1800. godine prije nove ere, a na vrhuncu razvoja bila je 250. godine kada je dosegla dva miliona ljudi.