Pogledajte o čemu se radi

Doktorka Grace Hoper koja je bila admiralka mornarice i naučnica kreirala je COBOL, prvi "use-friendly" poslovni računarski softver koji danas predstavlja najpopularniji kompjuterski program, uključujući i Windows koji je baziran na njenom pronalasku

Pretpostavljamo da niste čuli za doktorku Grace Hoper, ali njen izum sigurno koristite svakog dana i ne biste mogli da zamislite savremeni život bez njega. Bila je admiralka mornarice, ali se ipak proslavila u jednoj drugoj oblasti.
Doktorka Grace Hoper, ili zadivljujuća Gace kako su je zvale kolege, pored toga što je bila admiralka američke mornarice, takođe je bila i naučnica koja je kreirala COBOL.
Ovaj pojam vam vjerovatno ništa ne znači, pa ćemo vam pojednostaviti – riječ je o prvom “use-friendly” poslovnom računarkom softveru, piše dnevno.rs.
Prije Grace, svo programiranje se vršilo mašinskim kodovima što je bilo komplikovano i dugo trajalo. Kasnije je ova naučnica došla na revolucionarnu ideju – da je moguće stvoriti programski jezik koji će biti zasnovan na prirodnom, engleskom jeziku i za čije razumijevanje ne bi bilo potrebno ogromno matematičko i programersko znanje.
Ovo je programerima omogućilo kucanje programskog koda sa lakoćom i uz manje grešaka. Programski jezik FLOW-MATIC je bio prvi takav jezik.
Grace je učestvovala u komitetu za stvaranje prvog poslovnog programskog jezika COBOL (Common Business Oriented Language) na koji su njene ideje iz Flow-matic jezika snažno uticale.
Sedamdesetih godina 20. vijeka COBOL je počeo da se primjenjuje u čitavoj vojsci SAD. A danas? Danas je najveći broj najpopularnijih kompjuterskih programa, uključujući i Windows, baziran na pronalasku zadivljujući Grace.
U njenu čast, kao izraz zahvalnosti, kompanija Micrsoft je osnovala fond iz koga je do sada podjelila preko 3.000 stipendija.
Međutim, ni ovo nije kraj. Grace je bila prva osoba koja je upotrijebila izraz “bug”, danas poznat svima kojima se desi da neki program počne da koči ili prestane da radi.
Zanimljivo je i to da je bila riječ o pravoj bubi. Dok je radila na Univerzitetu Harvard, ona je otkrila noćnog moljca koji je ometao rad računara. Grace ga je izvadila i kada su je pitali šta radi, rekla je da “debaguje” sistem.
Tri puta je dobijala rješenje o penzionisanju, ali svaki put bi odbijala da napusti vojsku. Kada je uz najviše priznanja i počasti, kao najstariji oficir američke vojske, konačno penzionisana, Grace Hoper je nastavila da radi kao viši savjetnik u Digital Equipment korporaciji.
Umrla je 1. januara 1992. godine, a 1996. godine, vojni razarač američke mornarice USS Hopper (DDG-70) je dobio ime po njoj.