Mobitel iz 1938. godine

Iako je teško povjerovati da je cijelu ovu priču bilo ko shvatio ozbiljno, napokon je riješen slučaj misteriozne "putnice kroz vrijeme" čiji je video na YouTubeu dosad pogledalo preko 300 hiljada gledatelja.

Naime, na crno-bijelom snimku koji je nastao tridesetih godina prošlog stoljeća, možemo vidjeti ženu koja, uvjereni su neki, razgovara na mobitel. Dakako, oni skloni teorijama zavjere odmah su konstatirali da je riječ o dokazu da je putovanje kroz vrijeme moguće, a snimak su odmah stavili u kategoriju drugih postojećih snimaka u kojima se pojavljuje moderna tehnologija kojoj tamo nije mjesto.  
Korisnik YouTubea koji je postavio snimak sada je utvrdio da je žena koja telefonira na snimku njegova prabaka Gertrude Jones te da je stvarno riječ o mobitelu, ali da se radilo o prototipu koji je razvila komunikacijska kompanija Leominster u Massachusettsu. Iako se radi o najobičnijem komentaru nekog ko tvrdi da je riječ o njegovoj prabaki, a uz to je vjerovatno riječ o prvoaprilskoj šali, vijest se munjevito proširila društvenim mrežama. 
"Tada je imala 17 godina. Pitao sam je o ovom videu i rekla mi je da se toga sjeća sasvim jasno. Kaže da je Dupont imao odjel za telefonske komunikacije u tvornici. Eksperimentisali su s bežičnim telefonima, a Gertrude i pet drugih žena dobile su ih sedam dana na testiranje. U trenutku snimanja razgovarala je s jednim od naučnika koji su radili na projektu", napisao je korisnik YouTubea koji je postavio snimak, a mnogi su njegov komentar očito uzeli zdravo za gotovo.  
Vijest je prenio Daily Mail, a mnogi su s dobrim razlogom uvjereni kako je riječ o dobro osmišljenoj prvoaprilskoj šali koju su prenijeli brojni svjetski mediji.