Osjećaj za prijateljstvo i čast

Poručnik Jesse Knott vojnik je koji je ispričao kako mu je mačak lutalica pomogao da preživi rat u Avganistanu.

"U nekom sam trenutku primijetio tog slatkog mačića kako trčkara po bazi. Svi su se u njega zaljubili", ispričao je u showu Andrewa Walsha i dodao kako je nakon nekog vremena na mačku primijetio znakove zlostavljanja: "Tad sam odlučio intervenisati", dodao je. 
Namamio ga je u svoj ured uz pomoć komada mesa te ga tamo zadržao dok mu nije zaliječio povrede, uprkos tomu što vojnicima nije dozvoljeno imati ljubimce. Nazvao ga je Koshka i pojasnio da su se njih dvojica nakon toga nevjerovatno zbližili. 
A tad je Koshka njemu priskočio u pomoć. Naime, nakon što su mu dvojica prijatelja poginula u napadu, Knott tvrdi da mu je upravo Koshka pomogao da preživi svoje "najmračnije trenutke": "Počeo sam tonuti u duboku depresiju, a on se jednostavno počeo više angažovati oko mene i više se igrati. Nije mi dozvolio da potonem i stalno me podsjećao da se moram za njega brinuti", pojasnio je.
U trenutku kad je došlo vrijeme da se vrati u SAD, Knott je shvatio da mora Koshku povesti sa sobom. To nije bilo lako, ali na kraju je uspio uz veliku pomoć lokalnog prevodioca koji se ponudio da mačka preveze kroz Kabul: "On je mogao imati velikih problema da ga je neko ulovio jer lokalci mačke smatraju samo lovcima za glodavce. Znali bi da je taj mačak s ogrlicom ljubimac nekog Amerikanca", ispričao je Knott i pojasnio zašto je dotični čovjek preuzeo tak rizik na sebe uprkos opasnosti: "To je jedna od fantastičnih stvari kod Afganistanaca: njihov osjećaj za prijateljstvo i čast". 
Nakon toga Koshki je pomoglo avganistansko društvo za zaštitu životinja lutalica koje mu je osiguralo mjesto na avionu. Čitavo je putovanje Knotta koštalo otprilike 3000 dolara. Naravno, ne žali ni centa: "On je dio porodice", zaključio je.