Smiješno

Ruska državna televizija ismijana je zbog korištenja karte 'nepristojnog izgleda' za ilustraciju rastuće krize na granici s Finskom.

Naime, finska vlada optužila je Rusiju za usmjeravanje migranata na granične prijelaze kao osvetu za svoju odluku da poveća odbrambenu saradnju s NATO saveznikom, Sjedinjenim Državama, što je Moskva odbacila.

Ali u pokušaju da pokaže kako je Finska zatvorila sve osim jednog od svojih istočnih graničnih prijelaza, kanal Russia-1 upotrijebio je kartu za koju su neki sugerisali da izgleda kao falus.

Tokom rasprave ruski zastupnik u parlamentu Evgenij Popov pokazao je kartu koja ilustrira putovanje od St. Petersburga do Helsinkija preko prijelaza Raja-Jooseppi, zadnjeg graničnog prijelaza s Rusijom koji je još uvijek otvoren, piše Jutarnji.

Dva su grada bila zaokružena crvenom bojom koja je grubo prikazivala rutu između njih koristeći preostali prijelaz.

Stojeći ispred karte, odjeven u odijelo i kravatu, Popov je rekao: "Ovako izgledaju trenutne rute od St. Petersburga do Helsinkija kroz jedinu otvorenu kontrolnu točku na finskoj granici."
  "Finci su zatvorili sve ostale u pokušaju da se dodvore Washingtonu i NATO-u. Uostalom, naša zemlja i njena unija s Kinom predstavljaju neviđenu prijetnju Sjedinjenim Državama", dodao je.

Anton Geraščenko, savjetnik ukrajinskog Ministarstva unutrašnjih poslova koji prati ruske državne medije, podijelio je kratki isječak emitiranja na X-u, nekadašnjem Twitteru.

Korisnici društvenih mreža ubrzo su komentarisali ilustraciju, a jedan je napisao: "Ruska televizija predstavlja rutu penisa."

Drugi X korisnici mislili su da više izgleda kao srednji prst: "Koliko ljudi ovdje misli da je slika srednji prst Putinovoj logici? Kako mogu prikazati smiješnu i urnebesnu sliku, a da toga nisu ni svjesni?"