Egipćanin Husein Ahmed, 70-godišnjak koji još uvijek radi kao trener u teretani za starije osobe u Kairu, glavnom gradu Egipta, preporučuje svima bavljenje sportom koji je, kako i sam kaže, postao neizostavni dio njegovog života.

Ahmed, koji radi u teretani u Al-Darb al-Ahmaru, istorijskoj četvrti egipatske prijestolnice, u razgovoru za Anadolu Agency (AA) ispričao je da se i danas redovno bavi sportom uprkos poznim godinama. Kako je kazao, od djetinjstva posvećuje posebnu pažnju sportu i zdravom životu.

- Volim zaista sport i želim svima, a posebno starijim osobama, da nekako usadim sportske navike - rekao je ovaj Egipćanin koji se sportom bavi oko 60 godina, a sport je kako kaže za njega svakodnevnica.

- Kao neko ko voli sport od svoje desete godine, bavim se sportom šest decenija. Učestvovao sam na mnogim lokalnim takmičenjima kako u mladosti tako i u starosti. Sport mi je sve, to je nekako moj život - kazao je on.



Posebno naglašavajući važnost i zdravstvene prednosti sporta, 70-godišnji Ahmed ističe da u životu nikada nije bolova o neke ozbiljne bolesti, te dodaje da sport održava tijelo snažnim i zdravim.

- Dobrog sam zdravlja zahvaljujući sportu. Zar ima nešto važnije od toga? Zahvaljujući redovnom bavljenju sportskim aktivnostima, nikada u životu nisam imao operaciju niti otišao u bolnicu - kazao je.

- Želim da se svi, i mladi i stari, bave sportom. Ne moraju samo dizati tegove, već mogu izabrati bilo koji sport. Mogu se ljudi baviti bilo kojim sportom koji omogućava tijelu da je u pokretu - rekao je ovaj 70-godišnjak.



Istakao je da teretana u njegovom naselju upravo ima za cilj da podstakne posebno starije osobe na bavljenje sportom.

- Sport zaista ima mnogo prednosti, posebno za zdravlje. Kada pogledamo neke strance, izgledaju veoma zdravo i mladi uprkos poznim godinama, ali je kod nas upravo suprotno jer se sportu ne pridaje dovoljan značaj. Jučer su dva moja prijatelja rekli da žele da se počnu baviti sportom. Rekao sam im da odmah počnu i počinju već sljedeće sedmice. Ohrabrujem posebno starije ljude oko sebe da se bave nekim sportom - ispričao je Ahmed.

Izvor: Anadolija