Mediji zabavljaju javnost podsjećanjima

Dok s nestrpljenjem očekujemo šta će obilježiti 85. izdanje Oskara, prisjetili smo se zanimljivih scena koje su svojevremeno zaprepastile i zabavljale javnost na dodjelama prestižne nagrade za sedmu umjetnost. Ko je koga ljubio, vrijeđao, pokazivao noge, a ko šokirao...

Crveni korzet 
"Glavna zvijezda Oskara je desna noga Angeline Joli", "Noga Angeline Đoli dobila svoj profil na Twitteru", "Angelina o "slučaju" izbačena noga: „Nisam obraćala pažnju"..., samo su neki od naslova koji su uslijedili nakon prošlogodišnje filmske smotre. 
Naime, u želji da ostavi utisak seksepilne i zavodljive, Đoli je postala predmet podsmijeha svih svjetskih medija i društvenih mreža. Pozirajući na crvenom tepihu s nespretno izbačenom desnom nogom kroz dubok izrez haljine, sve ostalo palo je u drugi plan.
Ova glumica javnost je šokirala i 2000. kada je svog brata Jamesa Havena poljubila u usta kada je dobila kipić za najbolju glumicu.
Naravno, Angelina nije jedina. Godine 2009. Beyonce je šokirala kada je na pozornicu izašla u oskudnom crvenom korzetu iz kojeg joj je tokom scenskog nastupa s Hughom Jackmanom ispala bradavica.
Žene tjelohranitelji
Lani je Oskar skandalom začinio i Sacha Baron Cohen. Na crveni je tepih stigao u pratnji ženskih tjelohranitelja, po uzoru na Gadafija, i ponio urnu za koju je tvrdio da je u njoj pepeo kolege, sjevernokorejskog diktatora Kim Jong Ila. 
Navodno ga je imao namjeru prosuti po crvenom tepihu i grudima Halle Berry. Ipak, kao slučajno, pepeo mu se prosuo na TV novinara Ryana Seacresta.
Kada je italijanski glumac i reditelj Roberto Benigni dobio priznanje za najboljeg glumca u filmu "Život je lijep", publici je priredio govor za pamćenje. Nakon što su ga prozvali, popeo se na stolicu, izljubio sve oko sebe, a u govoru zahvalnosti rekao je da bi želio seks s cijelom publikom.
Njegova kolegica Hilary Swank iznenadila je kada je primala kipić prvi put. Tom prilikom zahvalila je svima redom, no izostavila je supruga Chada Lowea, što nikada nije javno objasnila. Nakon što je 2005. osvojila drugog Oskara, Lou je bio prva osoba kojoj je zahvalila. Ipak, godinu kasnije su se razveli.
Crtice
-  U noći 75. dodjele Oskara Edrijen Brodi proglašen je najboljim glumcem za ulogu u "Pijanistima". Nagradu mu je uručila Hali Beri koju je glumac od silnog uzbuđenja strasno poljubio.
- David Letterman, koji je bio domaćin ceremonije 1995., tokom svečanosti stalno je podrugljivo ponavljao imena Ume Thurman i Oprah Winfrey. Voditeljica je zbog toga odbijala da gostuje u njegovom šouu sve do 2005.
- Matt Stone i Trey Parker, tvorci "South Parka" koji je 2000. nominiran za najbolju originalnu pjesmu, na ceremoniji su se pojavili u imitacijama haljina koje su 1999. i 2000. nosile Gwyneth Paltrow i Jennifer Lopez. Muzičar Matt Shaiman, također nominiran, glumio je njihovog makroa.