U LOS ANGLESU

Mnoge slavne ličnosti na dodjeli Oscara na odjeći su nosile crveni broš kako bi pokazale svoju podršku za prekid vatre u ratu između Izraela i Hamasa.

Billie Eilish, Finneas, Mark Ruffalo, Ava DuVernay, Ramy Youssef i Mahershala Ali bili su među slavnim ličnostima koje su u nedjelju navečer nosile crvene broševe na odjeći kako bi pokazale svoju podršku Gazi u smrtonosnom ratu.

Crveni ukras je sadržavao obris ruke u kojoj se nalazilo crno srce te je stvoren kako bi se slavne ličnosti solidarizirale s "Artists 4 Ceasefire", grupom od više od 400 umjetnika koji žele hitan kraj rata, koji je uzeo živote više od 30.000 ljudi u posljednjih pet mjeseci.

U izjavi za novinare, grupa "Artists 4 Ceasefire" je pojasnila šta predstavlja broš: "Ukras simbolizira kolektivnu podršku trenutnom i trajnom prekidu vatre, oslobađanju svih talaca i hitnoj isporuci humanitarne pomoći civilima u Gazi."

Noćas je u spektakularnom Dolby Teatru u Los Angelesu održana 96. ceremonija dodjele Oscara, a najboljim filmom proglašen je "Oppenheimer" koji je sveukupno osvojio sedam Oscara i apsolutni je pobjednik večeri. Zlatni kipić ekipi filma dodijelio je legendarni Al Pacino.