OTKLONITE DILEMU

Biti roditelj tvrdoglavog djeteta nije uvijek najlakši zadatak. Iako je sjajno što dijete ima čvrsta uvjerenja i ne boji se izraziti svoje želje i potrebe, načini na koje se izražava mogu djelovati grubo.

Međutim, mališani koji se hrabro izražavaju nisu uvijek razmažena djeca bez osjećaja za disciplinu.

Evo koje su glavne razlike između tvrdoglavog i razmaženog djeteta koje će vam pomoći da lakše shvatite odgajate li potencijalno derište.

Kako vam se obraća

Razmaženo dijete govori ono što misli, ali bez poštovanja. Tvrdoglavo dijete otvoreno izražava svoje mišljenje, čak i ako je to ono što ne želite čuti, ali potkrjepljuje svoj stav činjenicama i vidi se da nije namjerno nepristojno.

Kako gleda na pobjedu

Razmaženo dijete očekuje pobjedu jer ne zna drugačije, dok tvrdoglavo dijete očekuje pobjedu jer je uvjereno u svoje sposobnosti, trudi se i ne boji se izazova.

Zašto očekuje da će dobiti ono što želi

I razmaženo i drsko dijete jasno izražava svoje želje, ali ne na isti način. Razmaženo dijete misli da je dovoljno izreći svoje želje i samo čekati da se one ostvare. Vjeruje da to tako funkcionira. Tvrdoglavo dijete otvoreno govori o svojim željama, ali je i neovisno i radi na tome da se one ostvare. Očekuje da će dobiti ono što želi, ali je spremno preuzeti odgovornost da to samo ostvari jer vjeruje u sebe i svoje sposobnosti.

Kako se izražava

Dok razmaženo dijete viče i vrišti kada ne dobije ono što želi, tvrdoglavo dijete je spremno raspravljati oko toga.

Kako se ponaša kada se s vama ne slaže

Očekivano je da je dijete donekle razočarano kada stvari ne idu onako kako je zamislilo. Razmaženo dijete nezadovoljstvo pokazuje kroz prkos. Kada se ne slaže s roditeljem, prkosi autoritetu roditelja, obično na nepristojan način. Tvrdoglavo dijete se ne koristi prkosom, već neslaganjem s poštovanjem. Drugim riječima, poziva na razgovor i još uvijek priznaje da konačnu riječ ima roditelj.

Kako izgledaju njegovi ispadi

Je li dijete razmaženo ili tvrdoglavo možemo otkriti i po tome kako izgledaju njegovi ispadi. Razmaženo dijete ponaša se tako da privuče pozornost i govori što želi u pokušaju da dobije ono što želi. Tvrdoglavo dijete se strastveno bori za svoje mišljenje i ne boji se drugima iznijeti svoja stajališta.