Uživa u životu

Mario Salcedo počeo je da živi na brodovima "Royal Caribbean International" 2000. godine, nakon što je napustio posao radio je kao međunarodni finansijski direktor u multinacionalnoj korporaciji u SAD.

Salcedo je proveo 21 godinu kao direktor finansija u jednoj multinacionalnoj kompaniji, a prema vlastitoj procjeni većinu tog vremena proveo je putujući. Takav način života, obiljžen je konstantnim letovima avionom, u jednom trenutku ga je umorio, pa je odlučio da napravi radikalan preokret u svom životu.

Otišao je u prevremenu penziju i odlučio da ostatak života provede putujući, ali ovoga puta isključivo radi vlastitog uživanja. Zasićen putovanjima avionom, Mario je odlučio da putuje brodom, a na kruzerima je pronašao svoj novi dom.

- Bio sam bolestan i umoran od aviona. U Majamiju, gdje sam živio, stalno sam viđao brodove za krstarenje u luci i uvijek sam bio znatiželjan kako je ploviti njima, a kad sam se ukrcao prvi put, znao sam da želim da krstarim do kraja života - rekao je Mario.

Sa krstarenjem je počeo 1996. godine. Bio je na oko 70 brodova a onda je 2000. godine odlučio na kojem će se brodu nastaniti. Odabrao je "Royal Caribbean".

- Ne moram da iznosim smeće, ne moram da čistim, da perem svoju odjeću. Eliminisao sam sve aktivnosti i imam sve vrijeme ovoga svijeta za stvari u kojima uživam - kazao je Mario za The New York Times.

Za sebe kaže da je najsretniji čovjek na svijetu. Dodaje da nikada ne ide na organizirane izlete sa grupama putnika. Radije uživa u brodskoj kuhinji, čitanju, surfanju, planiranju novih destinacija, koncertima u večernjim satima na kruzeru, ali i u plivanju i ronjenju.

Mario je rekao da mu se stopala sada ne prilagođavaju previše kada stane na kopno, odnosno da ne može da hoda kako treba i da se na kopnu tetura kao pijanac.

Faktor