Savjeti

Grmljavinsko nevrijeme može biti zastrašujuće. Ali ako ste u automobilu, zapravo ste dobro zaštićeni. To je zato što karoserija vozila formira ono što je poznato kao Faradayev kavez, vrstu štita koji električno pražnjenje usmjerava oko putnika.

Unatoč tome, bolje je zatvoriti sve vrste prozora tokom grmljavinske oluje te uvući antenu. Ako munja udari u automobil dok ste u njemu, ne smijete dodirivati metalne dijelove koji su povezani s karoserijom. Međutim, to ne bi trebao biti problem za moderne automobile jer imaju dosta plastičnih dijelova karoserije.

Za vrijeme oluje trebali biste potražiti mjesto za parkiranje na niskom području, gdje nema opasnosti od letećih objekata ili grana. Najveću opasnost za vozače predstavljaju loša vidljivost, tuča, udari vjetra, kao i akvaplaning, oborene grane i druge prepreke na cesti, navodi njemačka automobilistička organizacija ADAC.

Što ako ste na biciklu?

Ako vas iznenadi grmljavinska oluja dok vozite bicikl ili hodate, izbjegavajte visoka mjesta poput planina i brda, drveće, stupove i metalne strukture poput ograda. Ako je moguće, stanite ispod mosta ili nadstrešnice i držite dovoljan razmak od svog bicikla.

Izbjegavajte biti najviša točka na otvorenom terenu. Ako nema pristupa nikakvom zaštitnom skloništu, preporučljivo je da čučnete sklopljenih nogu i uvučene glave, ali ne morate sjediti ili ležati.

Za zaštitu u prirodi savjetuje se koristiti, na primjer, udubine u zemlji, udubljene staze ili podnožje stijene. Također može biti sigurnije unutar šume s drvećem jednake visine nego na otvorenom polju.