Bella Hadid pokrenula je raspravu s izraelskim desničarskim ministrom Itamarom Ben-Gvirom nakon njegovih rasističkih komentara.

U intervjuu za N12 News u srijedu, Itamar Ben-Gvir je rekao da je pravo na život i kretanje jevrejskih naseljenika na Zapadnoj obali nadjačalo pravo na kretanje Palestinaca.

Palestinci su se dugo bunili protiv ograničenja kretanja, uključujući kontrolne punktove, koje im je nametnuo Izrael na Zapadnoj obali, oblasti u kojoj imaju ograničenu samoupravu.

Ben-Gvir, koji živi u jevrejskom naselju Kiryat Arba u blizini grada Hebrona na Zapadnoj obali, rekao je u intervjuu da su ograničenja potrebna da bi se zaštitila sigurnost njegove porodice.

"Moje pravo, pravo moje žene, pravo moje djece da putuju putevima Judeje i Samarije važnije je od prava kretanja za Arape", rekao je on, misleći na Zapadnu obalu pod njenim biblijskim hebrejskim imenom.


Objava Belle Hadid na Instagramu

Manekenka Bella Hadid, čiji je otac Palestinac i koja je glasno podržavala prava Palestinaca, kritikovala je Ben-Gvirov komentar na Instagramu.

"Nigdje, ni u jednom trenutku, posebno u 2023. godini, jedan život ne bi smio da bude vredniji od drugog. Pogotovo samo zbog njihove etničke pripadnosti, kulture ili čiste mržnje", napisala je u objavi u četvrtak.

Ben-Gvir je odgovorio u izjavi u petak nazivajući Hadid "mrziteljicom Izraela" i rekao da je podijelila samo dio intervjua na svom profilu na društvenim mrežama kako bi ga prikazala kao rasistu.

Palestinsko ministarstvo vanjskih poslova u četvrtak je osudilo Ben-Gvirovu primjedbu kao "rasističku i gnusnu" i reklo da ona "samo potvrđuje izraelski aparthejdski režim jevrejske nadmoći".