UPUTILA APEL

Manekenka Bella Hadid je pozvala na prekid vatre u Palestini i Izraelu te objavila sadržaj apela koji je zajedno s drugim slavnim ličnostima uputila predsjedniku SAD-a Joeu Bidenu.

"Ujedinili smo se kao umjetnici i zagovornici, ali što je navažnije, kao ljudska bića koja su svjedoci razornog gubitka života i užasa koji se odvijaju u Izraelu i Palestini", započeli su.

Pozvali su Bidena i Kongres SAD-a da pozovu na momentalnu deeskalaciju i prekid vatre u Gazi i Izraelu prije nego što još jedan život bude izgubljen.

"Više od 5.000 ljudi je ubijeno u proteklih sedmicu i po dana - broj za koji svaka osoba koja ima savjest zna da je katastrofalan. Vjerujemo sa su svi životi sveti i osuđujemo ubijanje palestinskih i izraelskih civila", nastavili su.

Ponovo su pozvali njegovu administraciju, Kongres SAD-a i sve svjetske vođe da odaju počast svim životima u svetoj zemlji i pomognu u prekidu vatre bez odgađanja - kraju bombardovanja Gaze i puštanju izraelskih taoca. Također su napomenuli da polovinu stanovništva Gaze čine djeca, da su više od dvije trećine njih izbjeglice i da su primorani napustiti svoje domove.

"Mora se dozvoliti da humanitarna pomoć stigne do njih. Vjerujemo da SAD može imati ključnu diplomatsku ulogu u okončanju patnje. Obraćamo se ljudima iz američkog Kongresa, UNICEF-u, organizaciji Ljekari bez granica, Međunarodnom komitetu crvenog krsta i mnogim drugim. Spašavanje života je imperativ. Da citiramo UNICEF: Suosjećanje i međunarodno pravo moraju prevladati", objavili su.

Dodali su da je u proteklih 12 dana na Gazu bačeno više od 6.000 bombi i da svakih 15 minuta pogine jedno dijete. Pored toga što osjećaju bol i žalost za svim ljudima koji se nalaze tamo i njihovim najmiljima širom svijeta, motivisani su nepokolebljivom voljom da se zalažu za zajedničku ljudskost.

"Odbijamo da budućim generacijama pričamo priču o tome kako smo šutjeli, držali se postrani i nismo ništa uradili. Kao što je koordinator za hitnu pomoć Martin Griffiths rekao za UN News: 'Historija posmatra'", zaključili su.

Pored Belle, ovo pismu su potpisali i Ben Affleck, Bradley Cooper, Alyssa Milano, Dua Lipa, Cynthia Nixon, Channing Tatum i drugi.