GLUMAC BOLESTAN

Porodica Brucea Willisa objavila je da slavni glumac boluje od oblika demencije koji se naziva frontotemporalna demencija ili skraćeno FTD, piše CNN.

U izjavi objavljenoj u četvrtak, porodica slavnog glumca izjavila da je vijest "bolna, ali je olakšanje konačno imati jasnu dijagnozu", piše CNN.

- Danas ne postoje lijekovi za ovu bolest, što se nadamo da će se promijeniti u godinama koje dolaze. Kako Bruceovo stanje napreduje, nadamo se da će se sva medijska pažnja usmjeriti na rasvjetljavanje ove bolesti koja zahtijeva daleko više svijesti i istraživanja - stoji u saopćenju porodice.

Willisova porodica, uključujući suprugu Emmu Heming Willis, bivšu suprugu Demi Moore i njegove kćerke, prvi put je otkrila njegovu dijagnozu afazije prošle godine.

Tada su kazali da Willis pati od zdravstvenog stanja koje utječe na njegove kognitivne sposobnosti i da će uzeti pauzu od glume.

Prema Klinici Mayo, frontotemporalna demencija je "grupni pojam za skupinu moždanih poremećaja koji prvenstveno pogađaju frontalne i temporalne režnjeve mozga".

Ta su područja mozga općenito povezana sa osobnošću, ponašanjem i jezikom.

Izvor: Faktor/CNN