SOLIDARNOST S IRANKAMA

Protesti nakon smrti 22-godišnje Mahse Amini proširili su se Iranom poput požara, a podrška ljudi stiže i sa različitih krajeva svijeta. Sada se svemu pridružila i poznata turska pjevačica Melek Mosso.

Mosso je na pozornici tokom nastupa odrezala pramenove kose kako bi izrazila solidarnost sa ženama Irana. Njen video ubrzo se proširio internetom i dobio brojne riječi hvale.

Na snimci koja kruži društvenim mrežama vidi se Mosso koja je, odjevena u svečani bijeli komplet sa detaljima od čipke, ošišala dio kose makazama, dok se u pozadini čula publika kako je bodri.

I sama Mosso podijelila je snimak na svom Instagramu, a napisala je:

"Ako nas želite zgrabiti za kosu i odvući u svoj mrak, odrezati ćemo tu kosu. Sloboda bi trebala biti jednaka za sve u svijetu. Pravo svih žena je živjeti humano na ovom svijetu. Razna ograničenja i progoni mojih sestara, bilo gdje u svijetu, slamaju mi srce", napisala je Mosso.

Pjevačica je dodala da do kraja stoji uz iranski narod i žene koje se tamo bore za svoju slobodu.

Inače, Mosso je oduvijek važila za "glasnu" zagovornicu ženskih prava. Godine 2020. pjevačicu su izveli sa pozornice jer je kritikovala oslobađanje policajca silovatelja u Turskoj.

Na jednom od koncerata izjavila je i sljedeće: "Ako želite biti otvorene, otvorite se. Ako želite govoriti, pustite glas. Ne treba niko da vam govori kako ćete se ponašati, šta raditi, kako se oblačiti, djevojke. Vi imate svoja krila. Ne morate biti ni pod čijim okriljem. Letite".

Mosso važi za popularnu pjevačicu u Turskoj, a poznata je po brojnim hitovima, od kojih smo neke mogli čuti i u seriji "Jama" koja je trenutno aktuelna na malim ekranima u našoj zemlji.