KONTAMINACIJA OKOLIŠA

Pandemija je do sada odnijela 5,9 miliona života širom svijeta, iako neki naučnici vjeruju da je stopa smrtnosti zapravo mnogo veća. Bez obzira na pravi broj, smrtni slučajevi povezani s covidom-19 preplavili su groblja do nivoa masovnih grobnica širom svijeta, piše Euronews.

Sada nova studija sugeriše da utjecaj ovih dodatnih tijela na okoliš prijeti i živima.

Prema studiji objavljenoj u Environmental Science and Pollution Research, kontaminacija grobalja zbog većeg broja ljudskih žrtava tokom pandemije može utjecati i na okolno urbano okruženje.

Kada leš počne da se raspada, proces raspadanja stvara tečnost poznatu kao procjedna voda iz groblja.

Metali iz pejsmejkera, bilo koji nakit s kojim je osoba bila sahranjena, pa čak i lakovi i metali iz samog lijesa također mogu iscuriti u tlo.

Ipak, ovaj proces se ne dešava preko noći. Procjednoj vodi iz groblja potrebno je vrijeme da se nakupi i općenito se počinje oslobađati iz tijela koje se raspada nakon tri godine.

Proces također zavisi od klime područja gdje se nalazi groblje. Regije s višim temperaturama i padavinama vjerovatno će imati veće nivoe zagađenja teškim metalima od drugih.

"Mrtvo tijelo teško 70 kg ispustit će 13 kg procjedne vode dok se raspada. Zamislite groblje u kojem su pokopane stotine tijela i koliko će se jako zagaditi tlo i podzemne vode", rekao je za Popular Science Alcindo Neckel, koji je proučavao metale u tlu urbanih grobalja u Južnom Brazilu.

"Ovo nije samo pitanje javnog zdravlja, već i ekonomski problem rastućih gradova. Ovom brzinom mrtvi ljudi polako truju one koji su živi", dodao je.

Kako bi se smanjio rizik od kontaminacije podzemnih voda, u mnogim zemljama postoje stroge smjernice za pokop tijela.

U Velikoj Britaniji minimalna neophodna zaštita podzemnih voda uključuje zakopavanje tijela najmanje 250 metara od bilo kojeg bunara, bušotine ili izvora koji daje vodu za ljudsku potrošnju i najmanje 30 metara od izvora ili vodotoka koji se ne koriste za ljudsku ishranu.

Pri ukopima također moraju izbjegavati podzemnu vodu – dubinu ispod koje je tlo zasićeno. Ustvari, to znači da grobno mjesto ne smije imati stajaću vodu nakon što je iskopano.

U Japanu je, međutim, zbog starenja stanovništva i nedostatka prostora 99,9 posto tijela sada kremirano, čime se u potpunosti eliminira problem zagađenja podzemnih voda.

Međutim, takve stroge mjere se ne poštuju uvijek, posebno kada je zemlja u vanrednom stanju. U Indiji, tokom vrhunca drugog talasa u zemlji, mnoge žrtve covida-19 pokopane su u plitke masovne grobnice u blizini rijeke Gang, a mnoga tijela su ponovo izronila nakon sezonskih poplava.

Ovo je izazvalo zabrinutost za zdravlje lokalnog stanovništva, jer se bolesti poput kolere mogu proširiti u vodene tokove ako tijela nisu adekvatno zakopana.