KOME JE OVO PALO NA PAMET?:

U bolnici u britanskom Brajtonu, osoblje u porodilištu je dobilo uputstva kako bi trebalo koristiti više rodno neutralne termine, na primjer, odjeljenje majčinske njege sada će se zvati odjeljenje perinatalne njege, a u zavisnosti od okolnosti, koristiće se i fraze poput “roditelj, drugi biolološki roditelj”, umjesto otac i “rađajući roditelj” umjesto majka.

U dokumentu se ističe kako osoblje ne bi trebalo da prestane da koristi termine poput “žena” ili ostale riječi vezane za majčinstvo, nego bi trebalo da obrati pažnju na to da dodaju riječi poput “osobe” i ostale inkluzivnije riječi i zamjenice.

Obraćanje pacijentima u skladu s njihovim identitetom

Rodni identitet može biti izvor diskriminacije i nejednakosti u zdravstvenoj njezi. Svjesno koristimo riječi „žena“ i „osoba“ zajedno kako bi pokazali da smo posvećeni borbi protiv nejednakosti za sve one koji koriste naše usluge. Kao zdravstveni radnici u porodilištu, usmjereni smo prema tome da povećamo pristup našim uslugama i poboljšamo ishode za sve marginalizovane grupe. Žene su često “zakinute” u zdravstvu, kao i trans osobe i one koje se opredjeljuju binarno.
 
Također, svjesni smo da je u našem opšteprihvaćenom narativu i javnom diskursu prisutan biološki esencijalizam i transfobija, pa nastojimo da zaštitimo naše trans i ne-binarne klijente i radnike od dodatnog opterećenja zbog promjene terminologije, shvatajući koliko to može imati velik uticaj na psihološku i emotivnu dobrobit.

Priznavanje kulturološkog konteksta u kojem se naša usluga odvija je ključna kako bi životi trans i ne-binarnih osoba bili sigurniji – navodi se u uputstvima, prenosi Mirror.

Izjavu su dodatno objasnili na Twiiteru, gdje ističu kako se nipošto ne zabranjuju termini majka, majčinstvo ili otac, nego kako će osoblje dobiti uputstvo da „koriste jezik koji odražava identitet pacijenta“.

Šta vi mislite o ovakvim rodno neutralnim nazivima?