Noć vrijednija od 1.000 mjeseci

U ovoj noći počela je objava Kur`ana, posljednje Božije objave i upute čovječanstvu

Muslimani u Bosni i Hercegovini, regiji i svijetu sinoć su obilježili Lejletu-l-kadr, najodabraniju noć u islamskom kalendaru, javlja Anadolu Agency (AA).

Centralna svečanost povodom Lejletu-l-kadra u Sarajevu održana je prije teravih-namaza u Gazi Husrev-begovoj džamiji koja je bila ispunjena vjernicima. Tom prilikom, prisutnima se prigodnim predavanjem obratio reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.

Crna Gora

U svim džamijama širom Crne Gore sinoć je obilježena noć Lejletu-l-kadr, za koju se kaže da je vrijednija od 1.000 mjeseci. U Podgorici je ova mubaer noć obilježena u Starodoganjskoj i Osmanagića džamiji.

U čast ove mubarek noći, u Osmanagića džamiji najprije je priređen zajednički iftar za vjernike, nakon čega se pristupilo klanjanju teravih-namaza, zajedničke molitve tokom ramazana.

U Starodoganjskoj džamiji teravih-namaz predvodio je glavni imam za Podgoricu i Nikšić Džemo ef.Redžematović. Nakon klanjanja teravih-namaza, vjernici su klanjali i noćni namaz.

Kosovo

Mnogobrojni muslimanski vjernici na Kosovu sinoć su se okupili u džamijama kako bi obilježili Lejletu-l-kadr ili najodabraniju noć koja je vrednija od hiljadu mjeseci.

Najveća džamija u Prištini, Sulltan Mehmet Fatih džamija, bila je prepuna vjernika koji su došli da uz prigodan program obilježe ovu noć.

Prema islamskom vjerovanju, u ovoj noći muslimani mole za oprost grijeha i milost Božiju na oba svijeta.

Lejletu-l-kadr je za muslimane najodabranija noć u godini. U ovoj noći počela je objava Kur`ana, posljednje Božije objave i upute čovječanstvu. To je noć za koju muslimani vjeruju da se određuje sudbina i da u njoj čovjek može zaslužiti oprost od grijeha. U kur'anskoj suri El-Kadr, koja je posvećena upravo ovoj noći, za Lejletul-kadr se kaže da je vrijednija od 1.000 mjeseci.