U subotu 30. aprila 2016. godine u Ljubiždu kod Prizrena svečano je otvorena džamija čiju izgradnju su uglavnom finansirali kosovski Bošnjaci koji žive u dijaspori, a čija je vrijednost oko 800.000 eura.

Svečanosti je prisustvovalo nekoliko hiljada uglavnom Bošnjaka sa Kosova, predstavnici političkog života, ministri u Vladi Kosova i narodni poslanici iz reda bošnjačkog naroda, a ispred Islamske zajednice Kosova Resul ef. Rexhepi.

Islamsku zajednicu u Srbiji predvodio je predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić koji je u svom u obraćanju istakao značaj džamija, a posebno ove u ovome mjestu koju podigoše Bošnjaci.

"Pripadnici bošnjačkog naroda na Kosovu treba uvijek da znaju da ih mi iz Sandžaka nećemo ostaviti te da sam danas došao da vam mubareklišem u ime sandžačkih Bošnjaka i Islamske zajednice u Srbiji", naglasio je muftija dr. Dudić.

Moderator ove manifestacije Alen ef. Avdija posebno se zahvalio delegaciji Mešihata za učešće na ovoj svečanosti, da bi nakon toga posjetila Islamsku zajednicu Prizren gdje su razgovarali sa glavnim imamom Ali Vezajom i predsjednikom odbora Besimom Berishom o bratimljenju dva medžlisa – Prizrena i Novog Pazara.

Inače, na Kosovu živi između 70 do 100 hiljada Bošnjaka i funkcioniše preko 40 bošnjačkih džemata, stoji u saopštenju Informativne službe Mešihata Islamske zajednice u Srbiji.